Home Nieuws

Houten vloer laten schuren

Houten vloer laten schuren

Je houten vloer schuren is een goede investering en zorgt ervoor dat je kamer er weer fris en stralend uitziet. Daarnaast zorgt het ervoor dat je houten vloer er weer jaren tegenaan kan.

Denk jij erover om je houten vloer te laten schuren en nabehandelen, maar weet je niet zo goed waar je precies op moet letten? Wacht er niet te lang mee en vraag na het lezen van dit artikel meteen een vrijblijvende offerte aan via de button op de site.  


In het artikel hieronder vertellen we jou waarom je jouw houten vloer moet laten schuren, wanneer je jouw parketvloer moet laten schuren, wat de beste afwerkmogelijkheden zijn en ook wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren. 

Waarom je houten vloer schuren belangrijk is.

Een parketvloer of houten vloer is een van de meest duurzame en stijlvolle vloer opties die er zijn. Het is een ideale vloer voor mensen die een traditionele look willen behouden in hun huis, maar die ook willen genieten van een lange levensduur van hun vloer. Een houten vloer kan een prachtige, aantrekkelijke uitstraling geven aan elk interieur. Helaas verliest een houten vloer met de tijd zijn glans en kleur. Gelukkig is er een oplossing: Je houten vloer schuren en nabehandelen.

Het schuren van je houten vloer doet de glans en kleur van je vloer herleven. Door het schuren wordt de oude laag verwijderd, waardoor er een nieuwe laag komt te liggen. Dit laat de vloer weer stralen en ademt nieuw leven in je interieur. Na het schuren kan je houten vloer worden behandeld met een speciale lak of olie, waardoor de glans langer behouden blijft en de vloer beter bestand is tegen schade door vuil en vocht. Daarnaast kan je door het schuren van je houten vloer ook de levensduur van je vloer verlengen, waardoor je langer kunt genieten van je prachtige houten vloer. 

Al met al is het schuren van je houten vloer een goede investering voor het behouden van je parketvloer.  Het is daarom belangrijk om de vakkundige hulp in te schakelen van een professionele parketteur om het beste resultaat te bereiken.

Houten vloer schuren, wanneer kan je dit beste doen?

Het kan een overweldigende taak lijken om te beslissen wanneer je je parketvloer moet laten schuren. Er zijn een aantal factoren die je moet overwegen bij het bepalen van de juiste tijd om je vloer te laten schuren. Deze kunnen variëren van het soort hout dat je hebt tot de omgevingsfactoren waarin je leeft. 

Hieronder zullen we onderzoeken wat de tekenen zijn dat je parketvloer een behandeling nodig heeft. Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort hout je hebt en hoe oud het is. Als je een oudere vloer hebt, dan is het waarschijnlijk dat je gehele vloer al een aantal keren is geschuurd. Heb je een nieuwe vloer, dan moet je de vloer na ongeveer 5-7 jaar laten schuren en nabehandelen. Maar ook als je een oudere vloer hebt, raden we aan om deze iedere 5-7 jaar te laten schuren, afhankelijk van het gebruik ervan. 

Daarnaast is het belangrijk om naar de omstandigheden te kijken waarin je je vloer gebruikt. Als de vloer veel wordt blootgesteld aan vuil, stof of andere schadelijke stoffen, dan is het waarschijnlijk dat je de vloer eerder moet laten schuren. Ook als je een huisdier hebt, is het belangrijk om de vloer eerder of vaker te laten schuren om het hout te beschermen tegen vuil en haren. Het is ook aan te raden om je vloer eerder te laten schuren als je in een regio met veel zonlicht woont, omdat de zon het hout kan uitdrogen en beschadigen.

Houtenvloer renoveren

Als je merkt dat je vloer er saai en dof uitziet, of als er krassen of andere schade aan het hout zitten, dan is het tijd om je vloer te renoveren en te laten schuren. Een vloer die is geschuurd, zal er weer glanzend en gezond uitzien en je hebt er langer plezier van. 

Na je houten vloer schuren laten lakken of oliën?

Voordat je besluit om je houten vloer te laten schuren, is het handig om je eerst te verdiepen in de verschillende afwerkingen. Na je parketvloer schuren kan deze worden voorzien van een nieuwe beschermlaag zoals acryl lak of olie worden voorzien.

Wat is voor jou de beste keuze?

Welke afwerkingsmethode en nieuwe beschermlaag het beste past na je houten vloer schuren is geheel een kwestie van smaak. Als je houdt van een strakke uitstraling dan is lak de beste optie. Maar houd jij meer van een natuurlijke uitstraling dan is een olie afwerking beter.

Voordat je een keuze maakt zijn er een aantal factoren van belang:

  • welke houtsoort

  • hoe dik is de houten toplaag

  • hoe intensief wordt de vloer gebruikt 

  • hoeveel vloeronderhoud vind je acceptabel

  • welke kleur past goed bij je interieur

  • De verschillen tussen parketlak en parketolie


Als je rekening houdt met bovenstaande punten én de verschillen tussen lak en olie, kunnen we in overleg bepalen wat het beste is voor jouw situatie.

Vloer voorzien van lak

Hieronder hebben we de verschillen tussen parketlak en parketolie voor je op een rij gezet:

Parketlak

Een groot voordeel van je houten vloer lakken met een aantal lagen parketlak, is dat de vuil indringing geminimaliseerd wordt. Ook maakt het het onderhoud erg makkelijk (je hoeft er bijna niets aan te doen). Een nadeel is dat krassen zichtbaar zijn in de lak. Omdat de huidige parketlakken niet meer glimmen hoef je je geen zorgen meer te maken over lak als je een hekel hebt aan glimmende vloeren. 

Parketolie

Bij een met parketolie afgewerkte houten vloer blijf je de houtstructuren zien. Bovendien kun je met olie fraaie kleurvariaties maken, met name op eiken. Deze afwerking vraagt wel wat meer van je op het gebied van onderhoud. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. 

Er zijn namelijk twee soorten olie, die een verschillende manier van onderhoud vergen. Kies je voor een afwerking met pure olie dan moet je de vloer regelmatig goed zepen om hem te beschermen. 

De eerste 2 maanden moet je je parketvloer 2 keer per week goed inzepen om de natuurlijke uitstraling van je houten vloer te behouden. Na de eerste  2 maanden kun je minder vaak gaan zepen.

Ga je voor een hardwax olie dan zit daar een was/lak bestanddeel in die de vloer beschermt, wat het onderhoud makkelijker maakt. Dat betekent dat jij een sterke en onderhoudsvriendelijke olie op je vloer krijgt.

Wat kost het om jouw houten vloer te laten schuren?

Het schuren van houten vloeren is een veel voorkomende klus in veel huizen. Het verbetert het uiterlijk van je huis en verhoogt de waarde. 

De kosten om jouw houten vloer te laten schuren en nabehandelen met olie of lak hebben wij in onderstaande tabel. Vloer schuren kosten zijn weergegeven per vierkante meter.

Afwerking                                                                                     Gaat kosten euro per vierkante meter

Houten Vloer Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling). €20,-

Houten vloer Schuren en Oliën kosten  Vanaf €23,- 

Parketvloer schuren en lakken (1 componenten lak) Vanaf €28,-

Parketvloer Schuren reinigen en onderhoud Vanaf €8,-


Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012


Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram