Home Nieuws

Houten vloer schuren en lakken

Houten vloer schuren en lakken

Je houten vloer schuren en lakken is een arbeidsintensief karwei maar ook zeker de moeite waard. Bovendien is het erg belangrijk voor het behoud van je vloer. 

De lak van een houten vloer kan na verloop van tijd krassen vertonen door bijvoorbeeld het schuiven met meubels. Een houten vloer kan ook flink verkleuren onder invloed van zonlicht. Om je houten vloer er weer goed uit te laten zien, is het van belang om deze te schuren en te lakken. 

Dit kun je door een professionele parketteur laten doen maar met ons duidelijke stappenplan kun je het ook zelf! 

In dit blog beschrijven we hoe je een houten vloer kunt schuren en lakken. We beginnen met de voorbereiding en de benodigdheden. Vervolgens het stappenplan voor het schuren van je houten vloer, een uitleg over hoe je je houten vloer moet lakken, dan nog een stukje over het laten schuren en lakken van je houten vloer. Tenslotte beschrijven we hoe lang het duurt om je houten vloer te schuren en te lakken en wat de kosten zijn als je het laat doen. 

De voorbereiding
Haal alle meubels weg uit de te schuren ruimte. Sluit kasten en deuren met toegang naar andere ruimtes af om te voorkomen dat alles onder het stof zit. Controleer de vloer op eventuele uitstekende spijkers of schroeven en tik deze indien nodig aan met een hamer. Als er beschadigingen in de houten vloer zitten dan repareer je deze met kneedbaar hout. Gebruik kneedbaar hout dat qua kleur het beste bij jouw houten vloer past.

Wat heb ik nodig?

  • Een parketschuurmachine
  • Een kantenschuurmachine
  • Schuurpapier korrel 40 tot 100
  • Vloerlak/parketlak (deze kan transparant of dekkend zijn)
  • Een lakroller
     

Stappenplan houten vloer schuren

Is jouw houten vloer aan een grote opknapbeurt toe of moet hij alleen maar even licht opgeschuurd worden voordat je de vloer weer gaat lakken? Hoe dunner je houten vloer is hoe voorzichtiger je moet zijn met het grove schuurpapier.

Sla stap 1 over bij dun hout of wanneer je alleen licht wilt opschuren. Als je alle voorbereidingen hebt getroffen; de ruimte is leeg en de vloer is glad zonder uitstekende spijkers of obstakels, dan kun je beginnen met het schuren van je houten vloer. 

Stap 1: schuurpapier korrel 40 grof
We beginnen met de grovere korrel 40 en de parketschuurmachine. Beweeg de parketschuurmachine met rustige bewegingen in een schuine baan van 45 graden over de houten vloer. 

Stap 2: schuurpapier korrel 80 middelgrof
We herhalen dit nog een keer maar dan met een minder grove korrel schuurpapier. We doen dus de hele vloer voor een 2e keer maar schuren dit keer wel in de lengterichting van de vloer mee in plaats van schuin. 

Stap 3: schuurpapier korrel 100 fijn
De 3e ronde! We wisselen nog een keer van schuurpapier en gaan ditmaal voor korrel 100. Ook dit keer schuren we de hele ruimte weer in de lengterichting van de vloer. 

Stap 4: de kantenschuurmachine
Met de grote schuurmachine kom je natuurlijk niet goed bij de zijkanten, daar is de kantenschuurmachine voor. Begin ook nu weer met het grove schuurpapier en eindig met het fijnste schuurpapier. 

Stap 5: reinigen
Maak de vloer met behulp van een stofzuiger stofvrij en reinig deze vervolgens met een licht vochtige dweil. Laat goed drogen.

Als je tevreden bent met het resultaat en de vloer is weer goed gedroogd dan is het tijd voor de laatste stap; het lakken.

Hoe moet ik mijn houten vloer lakken?

Na het schuren van jouw houten vloer of parketvloer gaan we de vloer lakken. Bij het lakken van houten vloeren  maken we onderscheid tussen een zachte houten vloer en een hardhouten vloer.

De manier waarop je de volgende stap uitvoert is afhankelijk van het soort hout waarvan jouw vloer gemaakt is.

Een zachte houten vloer is onder andere een vloer van vurenhout of grenenhout. 

Voor een houtkleurige en transparante afwerking kun je kiezen voor zijdeglans of eiglans vloerlak. Breng hiervan drie lagen vloerlak aan. Tussen de lagen vloerlak door schuur je de vloer altijd even licht op met de hand en maak je het weer stofvrij met een zachte bezem of borstel.

Wil je een dekkende kleur gebruiken koop dan dekkende vloerlak. Breng eerst grondverf aan en daarna drie lagen lak. Ook hier schuur je dan weer tussen de verschillende lagen licht op voor een betere hechting en een egaal eindresultaat.

Onder een hardhouten vloer vallen houten vloeren gemaakt van onder andere teak of eiken. Bij een hard houten vloer gebruik je een transparante parketlak of eiglans voor een houtkleurig en transparant resultaat. 

Wilt je toch liever een dekkende kleur, kies dan een dekkende vloerlak. Start met een laag grondverf en breng dan nog twee of drie lagen dekkende vloerlak aan. Schuur ook hier tussen de lagen de vloer lichtjes op. Houten vloer laten schuren en lakken

Zelf je vloer schuren en lakken lijkt na het lezen van bovenstaande wellicht een goed idee. Maar denk er niet te licht over. Het schuren en lakken van een vloer is een zeer arbeidsintensief proces, maar met de juiste materialen en vakkundigheid kan een mooi resultaat worden behaald. 

Ben je een handige klusser die het gewend is om zelf allerlei klussen in huis uit te voeren? Of heb je twee linkerhanden en laat je het liever aan een professionele parketteur over? 

Als je twijfelt raden wij aan om een professioneel bedrijf in te schakelen om je te helpen het beste resultaat te behalen.

Hoe lang duurt houten vloer schuren en lakken 

Het schuren en lakken van een vloer is een veel voorkomende behandeling die veel mensen overwegen als ze hun huis willen opknappen. Het schuren en lakken van een vloer kan een grote verbetering aan de algehele uitstraling van je huis geven. Maar hoe lang het proces precies duurt, hangt af van verschillende factoren. Het schuren van een vloer is een arbeidsintensief proces. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de bedoelingen van de klant kan het schuren van een vloer enkele uren tot enkele dagen duren. 

Als de vloer alleen licht geschuurd hoeft te worden, kan het proces relatief snel gaan. Als de vloer echter grondig geschuurd moet worden, kan het proces langer duren. 

Het lakken van een vloer is een proces dat meestal slechts een paar uur duurt. Er zijn veel verschillende types lakken voor vloeren, en elk soort heeft zijn eigen droogtijd. Als je een goede kwaliteit watergedragen lak gebruikt, kan je de vloer meestal binnen 24 uur na het lakken alweer gebruiken. 

Als je zeker wil weten hoe lang het proces van schuren en lakken van je vloer duurt, is het verstandig om je te laten adviseren door een professionele parketteur. Hieronder geven wij je een overzicht van de kosten. 

Houten Vloer schuren en lakken kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter.

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Onder andere een bijzondere kleur/merk lak of olie en de staat van de vloer spelen hierin een rol.
We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de site.  Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram