Home Nieuws

Parketvloeren renoveren

Parketvloeren renoveren

Heb je ooit al eens gedacht aan het renoveren van je parketvloer? Parketvloeren kunnen een ware verrijking zijn voor je interieur, maar ze vergen wel regelmatig onderhoud. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten van het renoveren van parketvloeren. We gaan in op de kosten, de verschillende stappen die je moet doorlopen en wat je allemaal kunt doen om je parketvloer er weer als nieuw uit te laten zien. Lees snel verder om meer te weten te komen!

We beginnen met een stukje over waarom je jouw parketvloer zou renoveren, gevolgd door een stappenplan voor het schuren van je parketvloer, daarna beschrijven we hoe je jouw parketvloer kunt lakken. Vervolgens beschrijven we het laten renoveren van je parketvloer door een professionele parketteur en hoe lang het duurt om jouw parketvloer te renoveren. 

Als laatste geven we jou een overzicht van de kosten van het renoveren van jouw parketvloer. 

Waarom parketvloer renoveren?

Een parketvloer of houten vloer is een van de meest duurzame en stijlvolle vloer opties die er zijn. Het is een ideale vloer voor mensen die een traditionele look willen behouden in hun huis, maar die ook willen genieten van een lange levensduur van hun vloer. Een parketvloer kan een prachtige, aantrekkelijke uitstraling geven aan elk interieur. Helaas verliest een parketvloer met de tijd zijn glans en kleur. Gelukkig is er een oplossing: het renoveren van je parketvloer.

Het renoveren van je parketvloer doet de glans en kleur van je vloer herleven. Door het schuren wordt de oude laag verwijderd, waardoor er een nieuwe laag komt te liggen. Dit laat de vloer weer stralen en ademt nieuw leven in je interieur.

Na het schuren kan je parketvloer worden behandeld met een speciale lak of olie, waardoor de glans langer behouden blijft en de vloer beter bestand is tegen schade door vuil en vocht. Daarnaast kan je door het schuren van je parketvloer ook de levensduur van je vloer verlengen, waardoor je langer kunt genieten van je prachtige parketvloer. 

Al met al is het renoveren van je parketvloer een goede investering voor het behouden van je vloer.  Het is daarom belangrijk om de vakkundige hulp in te schakelen van een professionele parketteur om het beste resultaat te bereiken.

Parketvloer schuren stap voor stap
Sla stap 1 over bij dun hout of wanneer je alleen licht wilt opschuren. Als je alle voorbereidingen hebt getroffen; de ruimte is leeg en de vloer is glad zonder uitstekende spijkers of obstakels, dan kun je beginnen met het schuren van je parketvloer. 

Stap 1: schuurpapier korrel 40 grof
We beginnen met de grovere korrel 40 en de parketschuurmachine. Beweeg de parketschuurmachine met rustige bewegingen in een schuine baan van 45 graden over de houten vloer.

Stap 2: schuurpapier korrel 80 middelgrof
We herhalen dit nog een keer maar dan met een minder grove korrel schuurpapier. We doen dus de hele vloer voor een 2e keer maar schuren dit keer wel in de lengterichting van de vloer mee in plaats van schuin. 

Stap 3: schuurpapier korrel 100 fijn
De 3e ronde! We wisselen nog een keer van schuurpapier en gaan ditmaal voor korrel 100. Ook dit keer schuren we de hele ruimte weer in de lengterichting van de vloer. 

Stap 4: de kantenschuurmachine
Met de grote schuurmachine kom je natuurlijk niet goed bij de zijkanten, daar is de kantenschuurmachine voor. Begin ook nu weer met het grove schuurpapier en eindig met het fijnste schuurpapier. 

Stap 5: reinigen
Maak de parketvloer met behulp van een stofzuiger stofvrij en reinig deze vervolgens met een licht vochtige dweil. Laat goed drogen.

Als je tevreden bent met het resultaat en de vloer is weer goed gedroogd dan is het tijd voor de laatste stap. Lakken vergt wat meer werk dan oliën maar maar gaat wel langer mee.

Hoe moet ik mijn parketvloer lakken?
1. Eventueel kun je de vloer nog behandelen met een intensiefreiniger maar dat hoeft niet. 

2. Kies je lak en roller, eventueel een roller op steel als het een groot oppervlak betreft. Roer de lak goed door en giet het in een bakje. Begin langs de zijkanten en rol mee met de nerf.


3. Na 24 uur drogen licht opschuren en schoonmaken door te stofzuigen en af te nemen met een vochtige doek. 


4. Breng nu de tweede laklaag aan. Herhaal stap 3. 


5. Tot slot breng je nu de derde laklaag aan.

Parketvloer laten renoveren

Zelf je parketvloer renoveren lijkt na het lezen van bovenstaande wellicht een goed idee. Maar denk er niet te licht over. Het renoveren van een parketvloer is een zeer arbeidsintensief proces, maar met de juiste materialen en vakkundigheid kan een mooi resultaat worden behaald. 

Ben je een handige klusser die het gewend is om zelf allerlei klussen in huis uit te voeren? Of heb je twee linkerhanden en laat je het liever aan een professionele parketteur over? 

Als je twijfelt raden wij aan om een professioneel bedrijf in te schakelen om je te helpen het beste resultaat te behalen.

Hoe lang duurt parketvloer renoveren 

Het renoveren van een parketvloer is een veel voorkomende behandeling die veel mensen overwegen als ze hun huis willen opknappen. Het renoveren van een parketvloer kan een grote verbetering aan de algehele uitstraling van je huis geven. Maar hoe lang het proces precies duurt, hangt af van verschillende factoren.

Het renoveren van een parketvloer is een arbeidsintensief proces. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de bedoelingen van de klant kan het schuren van een vloer enkele uren tot enkele dagen duren. 

Als de vloer alleen licht geschuurd hoeft te worden, kan het proces relatief snel gaan. Als de parketvloer echter grondig geschuurd moet worden, kan het proces langer duren. 

Het lakken van een parketvloer is een proces dat meestal slechts een paar uur duurt. Er zijn veel verschillende types lakken voor parketvloeren, en elk soort heeft zijn eigen droogtijd. Als je een goede kwaliteit watergedragen lak gebruikt, kan je de vloer meestal binnen 24 uur na het lakken alweer gebruiken. 

Als je zeker wil weten hoe lang het proces van renoveren van je parketvloer duurt, is het verstandig om je te laten adviseren door een professionele parketteur. Hieronder geven wij je een overzicht van de kosten.

Parketvloer renoveren kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw parketvloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Parketvloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Parketvloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Parketvloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Parketvloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw parketvloer te laten renoveren. Houdt er echter nog wel rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. 

Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten/parket vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Zelf je parketvloer renoveren?
Het schuren van een parketvloer is natuurlijk ook zelf te doen maar zonder ervaring is het niet de gemakkelijkste klus. Door je parketvloer te laten behandelen door vakmensen weet je zeker dat het ook goed gebeurt en kost het je veel minder tijd en moeite. 

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram