Home Nieuws

Welke houten vloer kiezen?

Welke houten vloer kiezen?

Welkom bij deze blog over houten vloeren! Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, kan het soms moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Er zijn zoveel verschillende soorten houten vloeren op de markt, van massief hout tot laminaat. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten houten vloeren en wat je moet overwegen bij het kiezen van de juiste vloer voor je huis. We zullen de voordelen en nadelen van elk type vloer bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Laat je leiden door deze blog om de perfecte houten vloer voor jouw huis te vinden!

Massieve houten vloer
Een massieve houten vloer bestaat zoals je zou verwachten uit gezaagde planken van één stuk massief en natuurlijk hout. Er zijn verschillende houtsoorten mogelijk. 

Een massieve houten vloer heeft van nature een robuuste en warme uitstraling door de diepe nerven, noesten en scheuren in de vloer. Een nadeel aan een massieve houten vloer is dat ze wat meer zorg en onderhoud vereisen.Daarnaast kunnen ze slecht tegen vocht en te hoge of lage temperaturen en ze zijn minder goed te combineren met vloerverwarming.  Ook hebben ze op periodieke basis onderhoud nodig in de vorm van schuren, reinigen en oliën.

Een houten vloer van massief parket heeft een dikte van tussen de 15 en 22 mm. Aangezien je per schuurbeurt slechts 1-2mm dikte verliest zou je zeggen dat deze vloer nooit meer verslijt. Maar dat is niet waar. Een parketvloer is aan elkaar gelegd door middel van een mes en groef verbinding. Dus op een gegeven moment komt de mes en groef verbinding tevoorschijn. Dan is het tijd om de vloer te vervangen. Hoewel een massieve parketvloer dus wel dikker is dan andere houten vloeren kun je deze toch maar maximaal 5 keer schuren voordat je de mes en groef gaat zien. 


Op dit moment zijn de volgende houtsoorten voor een massieve houten vloer populair in Nederland:

Eikenhouten vloer 

Een eikenhouten vloer is een stijlvolle en duurzame optie voor elke woning. Het is veruit de populairste keuze, omdat het ook een lange levensduur heeft en in allerlei kleuren kan worden afgewerkt.

Maar zoals alle materialen heeft een eikenhouten vloer zowel voordelen als nadelen. In deze blog zullen we deze beide kanten van een eikenhouten vloer bespreken.

Voordelen:
- Ten eerste is het een van de meest duurzame materialen die voor vloeren worden gebruikt. Een eikenhouten vloer kan jarenlang meegaan zonder veel onderhoud. Bovendien is het een mooi materiaal, het heeft een natuurlijke uitstraling en is in verschillende kleuren en textuur beschikbaar.
- Ten tweede is het een relatief eenvoudig materiaal om te installeren. Als je de juiste gereedschappen hebt, is het een project dat je zelf aan kunt pakken.
- Ten derde is een eikenhouten vloer relatief gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft alleen maar een stofzuiger of een vochtige doek te gebruiken om stof en kruimels te verwijderen.

Nadelen:
- Een eikenhouten vloer is niet goedkoop. Het is een van de duurste vloermaterialen, dus als je op zoek bent naar een goedkope optie, is dit waarschijnlijk niet de beste keuze.
- Ten tweede is een eikenhouten vloer gevoelig voor vocht en schimmel. Als je het niet goed onderhoudt, kan het gaan rotten of schimmelen.
- Ten derde kan een eikenhouten vloer krassen en deuken oplopen als je er niet voorzichtig mee omgaat. Het is dus belangrijk om je meubels te beschermen met meubilair pads om krassen te voorkomen.

Al met al is een eikenhouten vloer een prachtige investering voor je huis. Het is een duurzaam materiaal dat de waarde van je woning kan verhogen, maar je moet er rekening mee houden dat het een relatief kostbaar materiaal is. Daarnaast is het belangrijk om je vloer goed te onderhouden om schade te voorkomen. Als je deze dingen in gedachten houdt, zal je eikenhouten vloer jarenlang mooi blijven.

Notelaar

Een van de meest populaire houtsoorten die voor vloeren wordt gebruikt, is notenhout of notelaar. In dit blog zullen we de voordelen en nadelen van dit type houten vloer bekijken.

Voordelen:
Houten vloeren van notenhout hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Het is een sterk en duurzaam type hout dat gemakkelijk schoon te maken is. Het is ook goed bestand tegen vocht, wat het ideaal maakt voor badkamers, keukens en andere natte ruimtes.

Nadelen:
Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van notenhout voor vloeren, zijn er ook enkele nadelen. Het is een redelijk zacht type hout, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden beschadigd door schuren of schoonmaakmiddelen. Ook is het vatbaar voor krassen en vlekken. Daarnaast is het een van de duurste houtsoorten, dus als je op zoek bent naar een goedkope optie, zou notenhout niet de beste optie zijn.

Conclusie: notenhout is een populair type hout voor vloeren, en het heeft een aantal voordelen. Het is sterk, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Als je op zoek bent naar een duurzame vloer met een klassieke uitstraling, dan is notenhout een goede optie.

Wengé

Een houten vloer van wengé hout is een prachtige en duurzame manier om je huis of kantoor te voorzien van een warme, luxueuze uitstraling. Wengé hout is een donkere, exotische Afrikaanse hardhoutsoort die veel gebruikt wordt voor het maken van meubels, vloeren en wandbekleding. Dit materiaal heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. In dit blog zullen we deze voordelen en nadelen met je doornemen zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of wengé hout de juiste keuze is voor jouw houten vloer.

Voordelen:
De eerste voordelen van wengé houten vloeren is dat het een prachtig donker uiterlijk heeft. Het donkere hout is een geweldige aanvulling op verschillende interieurstijlen, van modern tot klassiek. Het materiaal is ook erg duurzaam, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een lange levensduur voor hun vloer. Wengé hout is ook zeer resistent tegen vocht en schimmel, wat het een geweldige keuze maakt voor mensen die in vochtige klimaatzones wonen. Het materiaal is ook erg makkelijk schoon te houden en heeft geen speciale behandeling nodig.

Nadelen:
Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van wengé houten vloeren, zijn er ook een aantal nadelen. Ten eerste is het materiaal erg duur, waardoor het niet voor iedereen toegankelijk is. Ook is wengé hout erg donker, wat betekent dat het het licht in een kamer kan absorberen en de ruimte kleiner kan laten lijken. Ten slotte is het materiaal niet erg goed bestand tegen krassen, waardoor het wel wat extra liefde nodig heeft om er goed uit te zien.

Al met al zijn wengé houten vloeren een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een prachtig, duurzaam materiaal voor hun houten vloer. Hoewel het materiaal duur is en wat kwetsbaar is, kunnen de voordelen van wengé hout opwegen tegen de nadelen. Als je op zoek bent naar een luxe, warme uitstraling voor je huis, is wengé hout waarschijnlijk de juiste keuze voor jou.


Teak
Teakhout is een hardhout dat bekend staat om zijn duurzaamheid en schoonheid. Hoewel er veel voordelen aan een houten vloer van teakhout verbonden zijn, zijn er ook een aantal nadelen die je in gedachten moet houden.

Voordelen:
Het belangrijkste voordeel van een houten vloer van teakhout is dat het zeer duurzaam is. Teakhout is een hardhout dat moeilijk te beschadigen is en het zal zijn karakteristieke uitstraling behouden voor een lange tijd. Het is gemakkelijk schoon te maken en vrijwel onverwoestbaar. Het is ook minder gevoelig voor vlekken en krassen dan andere soorten hout. Bovendien heeft teakhout een warme, stijlvolle uitstraling die aan elke ruimte een luxueuze touch geeft.

Nadelen:
Hoewel er veel voordelen aan een houten vloer van teakhout verbonden zijn, zijn er ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden. Teakhout is duur in vergelijking met andere soorten hout en het kan een tijdrovende en arbeidsintensieve installatie zijn. Het kan ook gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen en kan hierdoor krimpen of uitzetten.

Ten slotte is het ook belangrijk om rekening te houden met het milieu. Teakhout wordt vaak gekweekt in landen waar slechte milieuwetgeving de norm is. Als je ervoor kiest om teakhout te gebruiken, zorg er dan voor dat je een verantwoorde leverancier kiest die duurzaam teakhout aanbiedt. In het algemeen is een houten vloer van teakhout een goede keuze voor mensen die een duurzame, stijlvolle en warme uitstraling willen creëren in hun huis. Zoals met elke vloerkeuze, is het belangrijk om de voordelen en nadelen te overwegen voordat je een aankoop doet.


Bamboe
De voordelen en nadelen van een houten vloer van bamboe kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke situatie. Bamboe biedt een unieke set voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder zullen we deze voordelen en nadelen bespreken, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over of een houten vloer van bamboe geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Voordelen:
Een van de meest opvallende voordelen van bamboe houten vloeren is de duurzaamheid. Bamboe is een hardhout, wat betekent dat het erg stevig en duurzaam is. Bamboe houten vloeren kunnen bestand zijn tegen veel dagelijkse activiteiten, waaronder schoonmaken, zwaar gebruik en zelfs het dragen van zware meubels. Bovendien is bamboe een natuurlijke en milieuvriendelijke optie, omdat bamboe een van de meest duurzame houtsoorten is en gemakkelijk kan worden gerecycled. Een ander voordeel van bamboe houten vloeren is dat het een betaalbare optie is. Bamboe houten vloeren zijn vaak goedkoper dan andere houten vloeren, waardoor het een betaalbare optie is voor veel mensen. Bovendien is bamboe een esthetisch aantrekkelijke optie, omdat het een natuurlijke en warme uitstraling heeft.

Nadelen:
Hoewel bamboe houten vloeren veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste is het belangrijk om bamboe houten vloeren goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan. Een ander nadeel van bamboe houten vloeren is dat het een langere tijd kan duren voordat het geïnstalleerd is. Omdat bamboe een harde en stevige houtsoort is, kan het meer tijd en werk vereisen om het te installeren.

Hoewel er enkele nadelen zijn aan het kiezen van bamboe houten vloeren, kunnen de vele voordelen ervan in sommige situaties opwegen tegen deze nadelen. Bamboe houten vloeren zijn duurzaam, betaalbaar, esthetisch aantrekkelijk en milieuvriendelijk. Als je de juiste zorg en onderhoud geeft kunnen bamboe houten vloeren een prachtige en duurzame toevoeging zijn aan je huis.

Lamelparket en multiplanken

Lamelparket is een houten vloer die bestaat uit drie lagen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. Hierbij is alleen de bovenste laag van massief hout van 3 of 4 mm. De onderlaag bestaat uit hoogwaardig multiplex. De bovenste laag is afgewerkt met een lak of olie vanuit de fabriek.

Omdat de toplaag van echt hout maar zo dun is kun je deze eigenlijk maar 1 keer echt helemaal blank schuren. Hiermee bedoelen we de oude laag eraf en daarna oliën of lakken. Doe je dit namelijk nog een 2e keer dan kan het gebeuren dat de toplaag loslaat. Dit komt omdat het hout dunner wordt en de spanning op de oude lijmlaag toeneemt. Dit noemt men delamineren.

Voor de multiplank geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor lamelparket. Multiplanken kunnen echter in sommige gevallen een toplaag van 6mm hebben. Als dit het geval is dan zou je multiplank tot wel 3 maal kunnen schuren.

voor-en nadelen

Houten vloeren zoals lamelparket zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren, vanwege hun duurzaamheid en unieke uiterlijk. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van een lamelparketvloer? In dit blog zullen we dieper ingaan op deze vraag.

Voordelen van lamelparket:
Een van de grootste voordelen van lamelparket is dat het relatief eenvoudig te installeren is. De plinten en panelen kunnen eenvoudig op de ondervloer worden genageld of geschroefd. Dit betekent dat je het zelf kunt doen, als je de juiste gereedschappen en kennis hebt. Houten vloeren zoals lamelparket zijn ook erg duurzaam. Ze kunnen jarenlang meegaan als je de juiste zorg geeft. Lamelparket is ook relatief eenvoudig te onderhouden; als je het regelmatig schoonmaakt, zal het er jarenlang mooi uitzien. Lamelparket is ook een ongelooflijk veelzijdige optie. Er zijn veel verschillende kleuren, maten en stijlen beschikbaar, waardoor je de perfecte vloer kunt vinden om je huis te verfraaien.

Nadelen van lamelparket:
Een van de grootste nadelen van lamelparket is dat het redelijk duur kan zijn. Het is niet het goedkoopste materiaal, maar je krijgt wat je betaalt. Als je op zoek bent naar goedkopere opties, dan kun je beter kijken naar andere soorten vloeren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat lamelparket een relatief zacht materiaal is. Als je een drukke omgeving hebt, kunnen de planken sneller slijten en kunnen er krassen in ontstaan. Als je een lamelparketvloer hebt, moet je er extra zorg aan besteden om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt.

Conclusie: Lamelparket is een populaire keuze voor veel huiseigenaren, vanwege hun duurzaamheid en unieke uiterlijk. Hoewel lamelparket voordelen heeft, zoals eenvoudige installatie, veelzijdigheid en duurzaamheid, zijn er ook enkele nadelen, zoals de kosten en het zachte materiaal dat meer kwetsbaar is. Als je je lamelparketvloer goed onderhoudt, kun je er echter jarenlang van genieten.

Traditioneel parket

Een houten vloer van traditioneel parket is een gelijmd en gespijkerd systeem op een tussenvloer van spaanplaat of multiplex. De houten toplaag is meestal 6 of 9 mm dik. De tussenvloer wordt op de ondervloer gelijmd bij betonvloeren of geschroefd/gekramd bij houten ondervloeren. Hierop wordt dan de traditionele parketvloer gelegd en gespijkerd. 

Een parketvloer van 6mm dikte kun je tot 3 maal schuren en die van 9mm tot wel 4 keer. 

Bij het schuren van een traditionele parketvloer kunnen bij de eerste schuurbeurt al spijkertjes aan het het oppervlak tevoorschijn komen. Deze moeten ook weer weggewerkt worden. 

voor- en nadelen
De klassieke uitstraling van een houten vloer van traditioneel parket is een populaire keuze voor veel mensen. Deze vloeren geven een woning een warme, huiselijke en stijlvolle uitstraling. Maar wat zijn precies de voordelen en nadelen van een houten vloer van traditioneel parket?

Voordelen:
Een van de grootste voordelen van een houten vloer van traditioneel parket is de lange levensduur. Een goed onderhouden houten vloer kan langer dan honderd jaar meegaan. Het is ook een duurzame optie omdat de planken meestal meerdere keren kunnen worden geschuurd en opnieuw afgewerkt. Een houten vloer van traditioneel parket is ook een esthetisch aantrekkelijke optie. Het hout is meestal gewaxt of gelakt waardoor het een schitterende glans krijgt. Daarnaast is het gemakkelijk te combineren met andere stijlen en meubels.

Nadelen:
Hoewel er veel voordelen zijn aan een houten vloer van traditioneel parket, zijn er ook enkele nadelen. Het is een relatief duur materiaal, dus als je op zoek bent naar een betaalbare vloer, is dit misschien niet de beste optie. Houten vloeren hebben ook de neiging om kouder te voelen dan andere vloeren. Als je het warm wilt houden in je huis, moet je misschien een ander type vloer overwegen. Verder hebben houten vloeren de neiging om te kraken. Dit komt omdat het hout dat wordt gebruikt om de vloeren te maken, meestal seizoensgebonden verschuivingen ondergaan. Om de levensduur van je houten vloer te verlengen, moet je deze regelmatig schoonmaken. Deze vloeren moeten ook af en toe worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt om er goed uit te zien.

Al met al zijn er veel voordelen en nadelen aan een houten vloer van traditioneel parket. Als je op zoek bent naar een vloer die een warme, stijlvolle uitstraling en lange levensduur heeft, is dit misschien wel de juiste optie voor jou.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram