Home Nieuws

Hoe schuur je een houten vloer?

Hoe schuur je een houten vloer?

Een houten vloer schuur je met een professionele schuurmachine om het beste resultaat te krijgen. Voordat je begint met houten vloeren schuren is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

In dit blog beschrijven wij welke houten vloeren je allemaal kunt schuren en welke schuurmachine je het beste kunt gebruiken om jouw houten vloer te schuren. Maar ook welk schuurpapier je moet gebruiken en welke voorbereidingen je moet treffen alvorens je kunt beginnen met houten vloeren schuren en lakken. 

Helemaal onderaan dit blog geven we je een overzicht van de kosten van het laten schuren en lakken van je houten vloer door een professionele parketteur. 

Welke houten vloeren kun je schuren?
Alle houten vloeren met uitzondering van laminaat kunnen worden geschuurd. Laminaat bestaat uit samengeperste houtvezels, afgewerkt met een houtprint. Als de toplaag is doorgesleten, is er niets wat je kunt doen om de vloer te herstellen. 

Parketvloeren, lamelparket en zacht houten vloeren van grenen of vuren planken vragen elk om een eigen benadering. In principe geldt: Hoe harder het hout is, hoe meer tijd je hiervoor zal moeten uittrekken. Wees voorzichtig met grenen- of vurenhout. Schuur niet te lang op één plek anders kunnen er kuilen in de vloer ontstaan. 

 • Bij een zacht houten vloer is het van groot belang om heel gelijkmatig te werken. De schuurmachine kan zich anders snel in het hout vreten.
 • Lamelparket kun je maximaal drie keer schuren. Daarna is de dunne toplaag weg geschuurd.
 • In massieve parketvloeren kun je ook diepe beschadigingen wegschuren. Dit doe je het beste met een parketschuurmachine. 

Welke schuurmachine voor houten vloeren schuren?
In principe kun je met elke schuurmachine houten vloeren schuren, al zal de een sneller en makkelijker werken dan de andere. Naast dat je weet wat voor houten vloer je gaat schuren is het ook van belang wat het gewenste resultaat is. 

Voor het licht opschuren van houten vloeren gebruik je het best een roterende schuurmachine. 

Deze machine heeft een draaiende schijf met ronde schuurschijven. Beweeg de machine voor je uit van links naar rechts en kantelt hem niet om kuilen te voorkomen..

Als je oneffenheden wilt wegschuren die wat dieper in de vloer zitten gebruik je het best een bandschuurmachine. Het maken van fouten tijdens het schuren met een bandschuurmachine is kleiner doordat de schuurmachine klein is.

Voor schuren langs plinten en kanten is een kantenschuurmachine aan te raden. Hiermee schuur je ook de kleinere stukjes en hoekjes.

Welke korrel schuurpapier voor houten vloeren schuren?
Voordat we echt beginnen nog even iets over schuurpapier. Voor het schuren van houten vloeren wordt schuurpapier  gebruikt met korrel 20 tot 160. De laagdikte en de hardheid van het hout bepalen welk schuurpapier het beste past bij jouw project. Het mooiste resultaat behaal als je de korrel per keer verhoogt met 60.

Zo zorg je ervoor dat de krassen van de vorige schuurbeurt niet meer zichtbaar zijn.Heb je een nieuwe vloer die nog niet is afgewerkt dan kun je eenmaal schuren met korrel 160. Hierna is jouw houten vloer geschikt om te lakken of oliën. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Houten vloeren schuren en lakken is iets wat vakkundig moet gebeuren. Als het schuren niet goed gedaan wordt kan dit leiden tot grote ergernis en onherstelbare beschadigingen aan de vloer.

Haal eerst de ruimte waar je jouw houten vloer gaat schuren helemaal leeg. Zorg ervoor dat de vloer glad is en dat er geen voorwerpen meer uitsteken. Sla eventuele spijkers minstens 3 mm de vloer in of verwijder deze met een tang. Tik loszittende vloerdelen vast. 

Het ontvetten van de houten vloer is ook heel belangrijk. Hierdoor gaat het schuurpapier langer mee en zal de lak- of verflaag -die je later aanbrengt- beter hechten. Neem het hout na het ontvetten af met een vochtig doekje en laat het goed drogen. Sluit kasten en deuren goed af omdat schuren voor veel stof zorgt.

Jouw Houten vloeren schuren in 9 stappen
Alle voorbereidingen zijn nu getroffen, je staat klaar met je schuurmachine en de juiste korrel schuurpapier dus we kunnen beginnen!

 1. Schuur de houten vloer met de bandschuurmachine met korrel 40 met de nerfrichting mee volledig terug naar het kale hout. Bij houten patroon vloeren is de schuurrichting wisselend. Een schuurband (blauwe) voor het renoveren van een houten vloer. Met één blauwe band doe je ongeveer 50m2 afhankelijk van het hout.
 2. Schuur de randen met de kantenschuurmachine met korrel 40 terug naar het kale hout. Met één blauwe kanten schijf doe je ongeveer 10m2 afhankelijk van het hout.
 3. Als de houten vloer gespijkerd is vul je de gaatjes nu op met voegenkit.
 4. Nu ga je met de bandschuurmachine in tegengestelde richting tussenschuren met korrel 80. De kanten hoeven nu niet.
 5. Indien nodig kun je de gaatjes nu nogmaals voegen.
 6. Schuur nu de rand van de houten vloer met de kantenschuurmachine met korrel 100 verder af.
 1. Vervolgens met de bandschuurmachine met korrel 120 de houten vloer helemaal glad schuren in dezelfde richting als korrel 40; met de nerf mee.
 2. Met een roterende boenmachine van 16 inch kan je vervolgens jouw houten vloer polijsten met een gaasschijf met korrel 100, die plak je tegen een witte pad aan. Je kunt ongeveer 50m2 doen met één gaasschijf.
 3. Na het schuren ga je de houten vloer grondig stofzuigen en afnemen met een vochtige doek. Laat de vloer goed drogen voordat je hem gaat afwerken met een olie of een lak.

Let op! Bij houten vloeren schuren komen grote hoeveelheden stof vrij. Wij raden daarom aan om een schuurmachine met een opvangzak of aansluiting op een stofzuiger te gebruiken. Daarnaast kun je het best een stofmasker en een veiligheidsbril dragen.

Houten vloeren afwerken met een olie of lak?
Voordat je de houten vloer kunt afwerken moet hij volledig stofvrij zijn. Zonder een beschermende laklaag is een blank geschuurde erg kwetsbaar. Dames schoenen met hakken kunnen putjes veroorzaken en schoenen met zwarte zolen strepen, daarom is een beschermlaag voor jouw houten vloer erg belangrijk.

Het beste loop je op kousenvoeten. Een houten vloer kun je met een transparante of dekkende lak afwerken. Dit gaat het best met een lakroller, in de lengterichting van de vloerdelen. Voor een afdoende bescherming wordt geadviseerd drie laklagen aan te brengen.

Naast lakken, kun je de houten vloer ook oliën. De olie trekt in het hout en beschermt de vloer van binnenuit tegen intrekkend vuil. Vloerolie is verkrijgbaar in veel verschillende tinten, waardoor je elk gewenst effect kunt bereiken.

Begin met lakken of oliën in de verste hoek van het vertrek, zodat je eindigt bij de deur.

Zoals je hebt kunnen lezen is het schuren en lakken of oliën van een houten vloer een lastig karwei dat niet voor iedereen is weggelegd. Heb je liever dat jouw klus door een professionele parketteur wordt uitgevoerd vraag dan via de button op de site een geheel vrijblijvende offerte aan.

Houten Vloeren Schuren kosten
In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter.

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. 

Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram