Home Nieuws

Hoe vaak kun je een houten vloer schuren?

Hoe vaak kun je een houten vloer schuren?

Hoe vaak je een houten vloer kunt schuren hangt af van het type houten vloer en dan met name de dikte van het hout. 

Over het schuren van je houten vloer zijn er veel verschillende meningen. Zo wordt er gezegd dat je een houten vloer het beste om de 5 tot 7 jaar kunt schuren. Maar je leest ook wel eens iedere 8 tot 15 jaar. Ook zijn er websites die beweren dat je een massief houten vloer nooit hoeft te schuren. 


Eigenlijk kun je wel stellen dat er geen vaste periode voor staat maar dat het allemaal afhankelijk is van de situatie. Hoe wordt de vloer gebruikt en onderhouden, welke ondervloer ligt er, welke soort houten vloer heb je, zelfs het klimaat en de luchtvochtigheid spelen een rol. 

Ook maakt het een verschil of je de vloer helemaal blank wilt schuren en dan nabehandelen of licht opschuren en dan lakken of oliën. 

In dit blog leggen we je uit hoe vaak je de verschillende soorten houten vloeren kunt schuren. 

We bespreken de 3 meest voorkomende houten vloeren: 

  • Lamel parket en multiplanken
  • Traditioneel parket
  • Massief parket of planken van 15 tot 22mm

We hebben het nu niet over het licht opschuren van je vloer maar hoe vaak je je vloer echt een grote beurt kunt geven. Dus kaal schuren en nabehandelen. 

Lamelparket en multiplanken

Lamelparket is een houten vloer die bestaat uit drie lagen hout die kruislings op elkaar worden verlijmd. Hierbij is alleen de bovenste laag van massief hout van 3 of 4 mm. De onderlaag bestaat uit hoogwaardig multiplex. De bovenste laag is afgewerkt met een lak of olie vanuit de fabriek.

Omdat de toplaag van echt hout maar zo dun is kun je deze eigenlijk maar 1 keer echt helemaal blank schuren. Hiermee bedoelen we de oude laag eraf en daarna oliën of lakken. Doe je dit namelijk nog een 2e keer dan kan het gebeuren dat de toplaag loslaat. Dit komt omdat het hout dunner wordt en de spanning op de oude lijmlaag toeneemt. Dit noemt men delamineren.

Voor de multiplank geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor lamelparket. Multiplanken kunnen echter in sommige gevallen een toplaag van 6mm hebben. Als dit het geval is dan zou je multiplank tot wel 3 maal kunnen schuren.

Traditioneel parket

Een houten vloer van traditioneel parket is een gelijmd en gespijkerd systeem op een tussenvloer van spaanplaat of multiplex. De houten toplaag is meestal 6 of 9 mm dik. De tussenvloer wordt op de ondervloer gelijmd bij betonvloeren of geschroefd/gekramd bij houten ondervloeren. Hierop wordt dan de traditionele parketvloer gelegd en gespijkerd. 

Een parketvloer van 6mm dikte kun je tot 3 maal schuren en die van 9mm tot wel 4 keer. 

Bij het schuren van een traditionele parketvloer kunnen bij de eerste schuurbeurt al spijkertjes aan het het oppervlak tevoorschijn komen. Deze moeten ook weer weggewerkt worden. 

Massief parket
Een houten vloer van massief parket heeft een dikte van tussen de 15 en 22 mm. Aangezien je per schuurbeurt slechts 1-2mm dikte verliest zou je zeggen dat deze vloer nooit meer verslijt. Maar dat is niet waar. Een parketvloer is aan elkaar gelegd door middel van een mes en groef verbinding. Dus op een gegeven moment komt de mes en groef verbinding tevoorschijn. Dan is het tijd om de vloer te vervangen. Hoewel een massieve parketvloer dus wel dikker is dan de andere houten vloeren kun je deze toch maar maximaal 5 keer schuren voordat je de mes en groef gaat zien. 

Kan mijn parketvloer ook geschuurd worden?

Een parketvloer kan ook worden geschuurd en worden nabehandeld met een nieuwe afwerklaag zoals olie of lak. In principe kan elke houten vloer worden geschuurd, behalve laminaat. Laminaat bestaat uit samengeperste houtsoorten en zal versplinteren wanneer je dit schuurt.

Is parket schuren moeilijk?

Het schuren van een parketvloer is een moeilijk karwei dat het beste door een professionele parketteur kan worden uitgevoerd. De levensduur van jouw parketvloer hangt ook erg af van het onderhoud die jij laat doen aan je parketvloer. 

Kun je zelf je Parketvloer schuren?

Zelf je parketvloer schuren is zeker mogelijk. Bedenk je echter wel dat het veel werk is en best lastig als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Online kun je veel filmpjes vinden en wij hebben ook een mooi stappenplan voor je in een ander blog. 

Omdat fouten lastig te herstellen zijn adviseren we dat je rustig en netjes te werk gaat. Schuur altijd met de naden van het hout mee en houd altijd je schuurmachine in beweging om kuilen en oneffenheden te voorkomen.

Gebruik hoogwaardige afwerking en oliën voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je altijd alle stof en vuil hebt opgezogen voor je begint aan de afwerking.

Hoe vaak moet je een houten vloer dweilen?

Je houten vloer kan je het beste wekelijks dweilen met een niet al te vochtige dweil. Overtollig vocht moet je altijd direct opnemen. Dit voorkomt blijvende schade. Verwijder ook dagelijks stof en los vuil zoals zand. Gebruik hiervoor een vloerwisser of stofzuiger. Hiermee voorkom je dat er vuil en krassen op in je houten vloer komen.  

Afwerkproducten zoals olie of lak beschermen je houten vloer zodat vuil, vocht en vlekken niet gelijk in het hout trekken. Dat wil je zo houden. Als je iedere dag je houten vloer vuilvrij maakt zal het minder de kans krijgen om in te trekken.

Zorg ook voor goede ventilatie en houd de luchtvochtigheid in gaten. Op deze manier kun je voorkomen dat je houten vloer beschadigd raakt. Overtollig vocht onder houten vloeren kan houtrot veroorzaken. Te droge lucht kan ervoor zorgen dat houten vloeren kraken en barsten. 

Hoe houd je de luchtvochtigheid op peil? Installeer een luchtbevochtiger en/of ontvochtiger.

Ben je na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat ook jouw houten vloer wel een opknapbeurt kan gebruiken? Bekijk dan hieronder naar een indicatie van de kosten om dit te laten doen.

Houten vloer schuren kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. 

Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram