Home Nieuws

Zelf houten vloer schuren en oliën

Zelf houten vloer schuren en oliën

Zelf je houten vloer schuren en oliën is mogelijk, maar hiervoor moet je wel het nodige vooronderzoek doen. Daarnaast is het uiterst belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken.

Zoals voor elke klus geldt ook bij houten vloeren schuren en oliën dat een goede voorbereiding het halve werk is. Laat je niet ontmoedigen, ook jij kunt dit klusje zelf klaren!

In dit artikel hebben we voor je uitgewerkt, waar je aan moet denken wanneer je zelf jouw houten vloer wilt gaan schuren en oliën. Zo kijken we eerst naar welke houten vloeren zelf te schuren zijn, vervolgens naar de verschillende schuurmachines die je hiervoor kunt gebruiken en welk schuurpapier je nodig hebt. Als laatste hebben we een stappenplan gemaakt die je kunt volgen om echt zelf aan de slag te gaan met houten vloeren schuren en oliën. Afsluitend geven we je nog een overzicht van de kosten van het laten schuren en oliën van jouw houten vloer door een professionele parketteur.

Welke houten vloeren kun je schuren?

Laten we beginnen om te bepalen of jouw houten vloer wel kan worden geschuurd. Er bestaan een hoop verschillende houten vloeren van diverse soorten hout.
Hieronder een lijstje van de meest voorkomende houten vloeren welke te schuren en behandelen zijn:
massieve houten vloeren (eiken, grenen, teak, etc.)
parketvloeren
lamelparket of lamelvloer
multiplank of duoplank
steigerhouten vloer
Staat jouw houten vloer in de lijst hierboven dan kun je deze zelf schuren en oliën. Weet je het even niet zeker meer of lag de vloer al in het huis toen je het kocht? Vraag het dan eerst even aan een expert of bel met het bedrijf dat je vloer heeft gelegd. Doe dit voordat je zelf aan de slag gaat zo voorkom je namelijk een hoop ergernis. Je start altijd met het schuren van je houten vloer. Voor het schuren wordt meestal een professioneel schuurapparaat gebruikt.

Welke schuurmachines kun je gebruiken om houten vloeren te schuren?

Er zijn verschillende schuurmachines die geschikt zijn voor het schuren van houten vloeren, waaronder de volgende:
Een parketschuurmachine
Een kantenschuurmachine
Een bandschuurmachine
Een roterende vloerschuurmachine inclusief stofzuiger
(als je minder last wilt hebben van het zaagsel en stof dat vrij komt bij houten vloeren schuren)
Een excentrische schuurmachine
De meeste schuurmachines die je kunt gebruiken voor het schuren van je houten vloer zijn te huur bij de bouwmarkten en andere gespecialiseerde verhuurbedrijven zoals Boels.

Stappenplan houten vloer schuren en oliën

Is jouw houten vloer aan een grote opknapbeurt toe of moet hij alleen maar even licht opgeschuurd worden voordat je de vloer weer gaat lakken? Hoe dunner je houten vloer is hoe voorzichtiger je moet zijn met het grove schuurpapier.
Sla stap 1 over bij dun hout of wanneer je alleen licht wilt opschuren. Als je alle voorbereidingen hebt getroffen; de ruimte is leeg en de vloer is glad zonder uitstekende spijkers of obstakels, dan kun je beginnen met het schuren van je houten vloer.

Stap 1: schuurpapier korrel 40 grof

We beginnen met de grovere korrel 40 en de parketschuurmachine. Beweeg de parketschuurmachine met rustige bewegingen in een schuine baan van 45 graden over de houten vloer.

Stap 2: schuurpapier korrel 80 middelgrof

We herhalen dit nog een keer maar dan met een minder grove korrel schuurpapier. We doen dus de hele vloer voor een 2e keer maar schuren dit keer wel in de lengterichting van de vloer mee in plaats van schuin.

Stap 3: schuurpapier korrel 100 fijn

De 3e ronde! We wisselen nog een keer van schuurpapier en gaan ditmaal voor korrel 100. Ook dit keer schuren we de hele ruimte weer in de lengterichting van de vloer.

Stap 4: de kantenschuurmachine

Met de grote schuurmachine kom je natuurlijk niet goed bij de zijkanten, daar is de kantenschuurmachine voor. Begin ook nu weer met het grove schuurpapier en eindig met het fijnste schuurpapier.

Stap 5: reinigen

Maak de vloer met behulp van een stofzuiger stofvrij en reinig deze vervolgens met een licht vochtige dweil. Laat goed drogen.
Als je tevreden bent met het resultaat en de vloer is weer goed gedroogd dan is het tijd voor de laatste stap. Lakken vergt wat meer werk dan oliën maar maar gaat wel langer mee.

Hoe moet ik mijn houten vloer oliën?

1. Neem het hout af met een uitgewrongen doek met een oplossing van Intensiefreiniger en lauw water. Kijk goed op de verpakking voor de verhouding. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte. Laat het hout volledig drogen.

2. Breng nu de gekozen olie aan met een kortharige roller en laat deze inwerken, afhankelijk van het gekozen product.

3. Je kunt de olie nu handmatig inwrijven of met een machine met een licht schurende pad.

4. Droog de vloer nu na met katoenen doeken tot het er droog uitziet.

5. Eventueel en ook afhankelijk van de soort olie die je gebruikt kun je dit de volgende dag nog een keer herhalen.

6. Helemaal aan het eind kun je de vloer nog opwrijven met een droge witte pad op de machine.

Heb je na het lezen hiervan toch nog vragen of wil je het project liever aan een professionele parketteur overlaten? Hieronder kun je lezen wat ongeveer de kosten per vierkante meter zijn.

Houten Vloeren Schuren en oliën kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter.

 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
 €20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten  Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak) Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoud Vanaf €8,-

 

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken.

Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje.

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina.

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram