Home Nieuws

Houten vloer oliën zonder schuren

Houten vloer oliën zonder schuren

Een houten vloer kun je oliën zonder te schuren. De staat van jouw houten vloer bepaalt in grote mate de uitstraling van je woning. Daarom raden wij aan om houten vloeren minimaal één keer per jaar te oliën. Geoliede houten vloeren glinsteren en zien er natuurlijk uit.

Je houten vloer oliën zonder te schuren is de perfecte manier om je houten vloer er weer als nieuw uit te laten zien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het oliën van een houten vloer zonder schuren gemakkelijk en vereist het geen specialistische kennis. In dit artikel laten we zien hoe je je houten vloer zonder schuren kunt oliën, en wat je nodig hebt om de klus te klaren. 


In dit artikel leggen wij uit hoe houten vloeren kunnen worden afgewerkt met oliën zonder deze te hoeven schuren. Dit zorgt ervoor dat je veel langer plezier zult hebben van jouw houten vloer, want deze gaat door goed onderhoud veel langer mee.

Ook zullen we enkele tips geven hoe je vlekken kunt voorkomen op jouw houten vloer.

Houten vloer oliën?

Het oliën van jouw houten vloer zorgt voor een langere levensduur. Het beschermt vloeren tegen vocht, slijtage en vlekken. Daarom raden we het aan om dit één keer paar te doen

Door jouw houten vloer minimaal één keer paar jaar te oliën voorkom je slijtage en vlekken. 

De natuurlijke structuur en houtnerven zullen zichtbaar en voelbaar blijven door het gebruik van olie, want deze trekt in het hout. Daarom is het ook mogelijk om (eiken)houten vloeren met olie een andere kleur te geven, bijvoorbeeld een white wash.

Er zijn nog meer voordelen aan het oliën van houten vloeren:

Ook kan je door het aanbrengen van extra olie plaatselijke schade herstellen. Olie droogt sneller dan lak of was. U hoeft houten vloeren maar één keer per jaar te oliën.

Heb je een oude houten vloer?

Houten vloeren zijn een natuurproduct. Daardoor kan je ook oude houten vloeren perfect herstellen in hun oude glorie. Soms is olie al voldoende om jouw oude vloer weer te doen stralen, maar als deze te veel beschadigingen heeft is het beter om jouw oude houten vloer eerst te schuren. Zo krijg je een nieuwe toplaag die met de juiste afwerking weer als nieuw kan ogen.

Zelf Houten vloer oliën zonder te schuren in 3 stappen

Om te beginnen heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig om je houten vloer zonder schuren te oliën. Om de vloer voor te bereiden voor het oliën moet deze eerst goed schoongemaakt. Gebruik hiervoor in eerste instantie een stofzuiger en neem de vloer daarna af met Je hebt een stofzuiger, een dweil,  en de olie die je wilt gebruiken. 

De olie die je gebruikt moet speciaal voor houten vloeren zijn. Als je al deze dingen bij elkaar hebt, is het tijd om te beginnen met het oliën van je houten vloer. Begin met het stofzuigen van de vloer om alle stof en vuil te verwijderen. Als de vloer erg vuil is, gebruik je een dweil en wat warm water om de vloer grondig schoon te maken. 

Nadat de vloer schoon is, is het tijd om de olie toe te passen. Begin met het schuren van de vloer met behulp van een schuurmachine.

Houten vloeren oliën is eenvoudig met ons 3-stappenplan. We raden aan om houten vloeren minstens één keer per jaar te oliën. Dit kan je prima zelf doen door onderstaande stappen te volgen:

Stap 1.

Begin altijd eerst met het grondig schoonmaken van jouw houten vloer.
Start met de houten vloer goed te stofzuigen.


Stap 2.

Hierna ontvet je de houten vloer met schoonmaakazijn. Gebruik hiervoor een emmer met warm water en giet hier een beetje azijn in. Maak de dweil niet al te nat, want je wilt de vloer afnemen en niet te nat maken. Wanneer je de houten vloer te nat maakt zal het water en schoonmaakazijn in je houten vloer trekken en hierdoor kunnen de oliën niet goed intrekken. Is dit wel het geval dan moet je wachten tot de houten vloer helemaal droog is en dit kan enkele dagen duren voordat alle vocht is onttrokken uit het hout.

Stap 3.
Roer de olie goed door, voordat je deze in de verfbak giet. Vervolgens breng je de olie aan op de vloer met een verfroller. Het gemakkelijkst is een verfroller aan een lange stok. Probeer altijd de druk op de roller gelijk te houden, zodat de olie zo gelijkmatig mogelijk  zal worden verdeeld.

Als de eerste laag is aangebracht wrijf je voorzichtig de olie verder in de houten vloer met een doek. Probeer altijd met de naad van het hout mee te wrijven en zorg ervoor dat alle plakkerige plekken goed worden ingewreven.  Als je nog steeds oneffenheden op de houten vloer ziet, kan je plaatselijk iets meer olie aanbrengen met een doek en deze weer voorzichtig inwrijven..

Hoe lang na het oliën van mijn houten vloer mag ik erop lopen?

Na een paar uur kun je weer voorzichtig op houten vloeren lopen. Na 24 uur is de olie volledig uitgehard en kun je normaal lopen. Zo’n drie dagen na de behandeling is het hout optimaal beschermd.

Houten vloer laten oliën

Het oliën van een houten vloer is vakwerk en zonder ervaring is het niet de gemakkelijkste klus.

Voor het beste resultaat raden wij aan dit te laten doen door een professionele parketteur. Ben je benieuwd wat het kost om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen? Lees dan nog even verder. 

Houten vloer oliën kosten
Wanneer je een natuurlijke uitstraling wilt voor je houten vloer is een olie afwerking de beste optie. Een olie afwerking geeft een mooie matte look welke in heel veel verschillende kleuren mogelijk is.

Olie zorgt ervoor dat de houtnerven goed zichtbaar blijven en daarnaast zal olie kleine beschadigingen wegwerken. Ook zal olie de vloer vochtwerend maken.

De kosten voor een olie afwerking zijn afhankelijk van het soort en merk olie. Hieronder geven we je een prijsindicatie waarmee je rekening kunt houden per m2.

Houten vloer Schuren en Oliën kosten €15,- tot €25,-

Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs.

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram