Home Nieuws

Houten vloeren renoveren

Houten vloeren renoveren

Welkom bij ons blog over het renoveren van houten vloeren! Of je nu een houten vloer hebt in je huis, of van plan bent er een te installeren, je bent hier op de juiste plek. 

In dit blog zullen we je alles leren over het renoveren van houten vloeren, met tips en trucs om je vloer er als nieuw uit te laten zien. We zullen je ook vertellen over de verschillende materialen die je nodig hebt en hoe je ervoor zorgt dat je vloer perfect is gerenoveerd. We hopen dat je veel inspiratie en kennis opdoet uit deze blog!

Het renoveren van een houten vloer is niet veel anders dan het schuren en lakken van houten vloeren of parket. Wel kun je bij de renovatie van een houten vloer nog wat extra handelingen uitvoeren om jouw vloer er weer helemaal als nieuw uit te laten zien.

Omdat we het schuren en lakken van houten vloeren en parket al in andere blogs hebben behandeld, concentreren we ons in dit blog met name op die extra handelingen. 

Zo beginnen we met een algemeen stukje over de renovatie van een houten vloer of parket. Daarna beschrijven we het opnieuw aanspannen van de houten vloer, het schuren of frezen van V-naden, het opvullen van noesten, het vervangen van convectorroosters en tot slot de randafwerking.

Helemaal onderaan het blog kun je een indicatie vinden van de prijzen als je de renovatie laat uitvoeren door een professionele parketteur.    

Parket / Houten vloer renovatie
Parket en houten vloeren zijn een prachtige manier om je huis te versieren. Ze hebben een warme, aantrekkelijke uitstraling die je interieur een stijlvolle, luxe uitstraling geeft. Helaas kan het gebeuren dat je parket of houten vloer na verloop van tijd veroudert en vervuilt. 

Gelukkig kun je de levensduur van je houten vloer verlengen en zijn uitstraling herstellen met een renovatie. Parket en houten vloer renovatie is een proces waarbij je je houten vloer schoonmaakt, repareert en afwerkt met een nieuwe laklaag. Hierdoor zal je vloer er weer zo goed als nieuw uitzien en krijgt het een extra beschermende laag. 

De eerste stap bij parket en houten vloer renovatie is het grondig schoonmaken. Dit kan gedaan worden met een stofzuiger, spons en een lauw sopje. Zorg ervoor dat je alle kieren en hoeken goed schoonmaakt, zodat je alle vuil en stof weghaalt. Als je klaar bent met schoonmaken, is het tijd om eventuele scheuren of barsten te repareren. Hiervoor kun je lijm en kit gebruiken. 

Als je alle reparaties hebt gedaan, is het tijd om je vloer af te werken. Hiervoor kun je een laklaag of olie aanbrengen. Lak geeft je vloer een harde beschermingslaag terwijl olie de kleur en glans van je houten vloer versterkt. Kies de afwerking die het beste bij je houten vloer past. 

Parket en houten vloer renovatie is een proces dat veel tijd en zorgvuldigheid vereist. Laat het dus over aan een ervaren parketteur als je zelf geen ervaring hebt. Ze zullen je houten vloer grondig schoonmaken, repareren en afwerken om ervoor te zorgen dat het er weer zo goed als nieuw uitziet. 

Door je parket of houten vloer te renoveren, kun je de levensduur van je vloer verlengen en zijn uitstraling op peil houden.

Vloerdelen aanspannen
Bij een houten plankenvloer die niet is verlijmd, oftewel zwevend gelegd is kan het voorkomen dat  door het zetten van het hout er kieren ontstaan. Dit kan komen door allerlei oorzaken zoals verschillen in de luchtvochtigheid, of door de ruimte die het hout aan de kanten van de muur heeft gekregen.

Om te beginnen, is het belangrijk om te weten hoe je je vloerdelen precies moet aanspannen. Je moet eerst de omtrek van je houten vloer meten om te zien hoeveel vloerdelen je moet aanspannen. Vervolgens moet je je vloerdelen in lijn brengen met behulp van een waterpas. Gebruik een lijm klemmetje om je vloerdelen op hun plaats te houden terwijl je ze aanspant. Door middel van spanbanden verspreid over heel de oppervlakte kunnen we proberen de vloer weer aan te spannen. 

Na het aanspannen kun je rondom om de halve meter parketveren plaatsen om de vloer op zijn plek te houden. De vloer is nu beter bestand tegen het zetten.

V-naden schuren of frezen
Voor een een houten vloer die er mooi en glanzend uitziet, is het schuren of frezen van V-naden een essentieel onderdeel van het proces. V-naden zijn de naden tussen twee planken waar ze in elkaar geschoven zijn. Door deze naden op de juiste manier te schuren of te frezen, krijgt de vloer een strakke, professionele uitstraling. Het is belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken bij het schuren of frezen van V-naden. Er zijn verschillende soorten gereedschappen die hierbij gebruikt kunnen worden, zoals een schuurmachine, een boor of een vlakke frees. Het is belangrijk om te weten welk gereedschap het meest geschikt is voor het type hout dat je gebruikt. Het schuren of frezen van V-naden moet op een voorzichtige en grondige manier worden uitgevoerd. Neem de tijd om de naden grondig te schuren of te frezen zodat de vloer er strak en professioneel uitziet.

Convector roosters vervangen

Het vervangen van convectorroosters in houten vloeren is een relatief eenvoudige klus, maar er zijn enkele factoren waarmee rekening gehouden dient te worden. Ten eerste is het belangrijk om de juiste maat rooster te kiezen en het liefst in dezelfde houtsoort. Vervolgens dient het oude rooster verwijderd te worden. Behandel het nieuwe rooster voordat je het plaatst eerst met dezelfde olie of lak als de vloer. Als de klus geklaard is, dan is het tijd om de vloer weer netjes te maken. 

Noesten opvullen
Noesten zijn kleine gaten of scheuren in het hout die optreden wanneer kleine stukjes afbreken of losraken. In de meeste gevallen zijn deze gaten niet erg zichtbaar, maar ze kunnen de look van je vloer aanzienlijk verminderen. 

Gelukkig is het vrij gemakkelijk om deze noesten op te vullen met een geschikt vulmiddel. Zorg er om te beginnen voor dat je goed uitzoekt wat voor soort opvulmiddel je gaat gebruiken. Er zijn verschillende opties, zoals houtvuller, epoxy hars, kneedbaar hout of houtplamuur. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus je moet goed onderzoek doen om ervoor te zorgen dat je het juiste product kiest. 

Vervolgens moet je de noesten grondig schoonmaken. Verwijder alle stof, vuil en roest met een schone doek en een stofzuiger. Als de noesten diep zijn, moet je ze voorzichtig uithakken met een schroevendraaier. Als je klaar bent met schoonmaken, is het tijd om het opvulmiddel toe te passen. Gebruik een kleine kwast of plamuurmes om het opvulmiddel gelijkmatig aan te brengen. Als het opvulmiddel eenmaal is aangebracht, laat het dan drogen zoals aangegeven op het etiket van het product. 

Als het droog is, moet je het oppervlak glad schuren met schuurpapier. Na het schuren kun je de noesten afwerken met een lak of olie. Het opvullen van noesten in een houten vloer is een eenvoudig proces dat je met de juiste materialen en een beetje geduld makkelijk zelf kunt doen.

Randafwerking
Een belangrijk onderdeel van het renoveren van een houten vloer is het goed afwerken rondom de randen. Dit kan worden gedaan door het toepassen van een randafwerking. Randafwerking is de manier waarop de randen worden afgewerkt, zodat je een mooi, afgewerkt uiterlijk krijgt.

Er zijn verschillende soorten randafwerkingen die je kunt gebruiken. De meest voorkomende zijn plinten, profielen, kroonlijsten, lijsten en panelen. Al deze materialen kunnen worden gebruikt om een professioneel afgewerkte, mooie afwerking te krijgen. Als je deze materialen correct gebruikt, krijg je een eindresultaat waar je trots op kunt zijn.

Houten Vloeren Schuren kosten
In het overzicht hieronder geven we je een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram