Home Nieuws

Hoe houten vloeren schuren en oliën

Hoe houten vloeren schuren en oliën

Houten vloeren zijn een prachtige toevoeging aan elk huis. Ze zijn stijlvol, duurzaam en veelzijdig. Niet alleen dat, maar met de juiste zorg en onderhoud kunnen houten vloeren jarenlang meegaan. 

Een van de beste manieren om een houten vloer in goede staat te houden, is door het schuren en oliën ervan. In deze blog zullen we je laten zien hoe je je houten vloer kunt schuren en oliën, zodat je er nog jarenlang van kunt genieten.

We bespreken een aantal veelgestelde vragen zoals Hoe vaak moet je een houten vloer oliën, Hoe vaak moet je een houten vloer schuren en oliën en Hoe maak je een geoliede houten vloer schoon en geven we je een kort stappenplan om zelf je houten vloer te oliën zonder te schuren.Als laatste geven we je een overzicht van de kosten voor als je de klus wilt laten uitvoeren door een professionele parketteur. 

Hoe vaak moet je een houten vloer oliën?
Een houten vloer is een mooie en duurzame vloerkeuze die veel voordelen biedt zoals een lange levensduur en eenvoudig onderhoud. Houten vloeren hebben echter wel regelmatig onderhoud nodig om hun uiterlijk en kwaliteit te behouden. 

Een van de belangrijkste onderhoudsbehoeften is het regelmatig oliën van de vloer. Maar hoe vaak moet je je houten vloer eigenlijk oliën? Het antwoord is dat het afhankelijk is van de kwaliteit van de olie die je gebruikt. 

Voor het beste resultaat is het aan te raden om je houten vloer elke 3-5 jaar te oliën. Als je kiest voor een hoogwaardige olie, kun je de dit verlengen tot elke 5-7 jaar. Als je olie regelmatig en op de juiste manier aanbrengt, kun je je houten vloer in goede staat houden en voorkomen dat de vloer beschadigd raakt door uv-straling, water en schimmel. 

Als je eenmaal een vloerolie hebt uitgekozen, is het belangrijk om het onderhoudsplan vol te houden. Het is belangrijk om je vloer regelmatig te reinigen met een neutrale pH-oplossing om stof en vuil te verwijderen en regelmatig te oliën om te voorkomen dat de vloer te snel veroudert. 

In het algemeen is het het beste om je houten vloer elke 3-5 jaar te oliën, afhankelijk van de kwaliteit van de olie die je gebruikt. Als je deze stappen volgt, zal je houten vloer jarenlang mooi blijven.

Hoe vaak moet je een houten vloer schuren en oliën?

Als je een houten vloer hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Een goede manier om dit te doen is door je vloer regelmatig te schuren en te oliën. 

Maar hoe vaak moet je een houten vloer schuren en oliën om het optimale resultaat te behalen? 

Het antwoord is dat het afhankelijk is van de kwaliteit van de houten vloer, de kwaliteit van het olieproduct dat je gebruikt en het gebruik van de vloer. 

Als je een goede kwaliteit houten vloer hebt en het goed onderhoudt, is het raadzaam om je vloer om de twee tot drie jaar te schuren en te oliën. Als je vloer veel wordt gebruikt of als er veel zonlicht op valt, is het raadzaam om je vloer vaker te schuren en te oliën. 

Het schuren van een houten vloer helpt om eventuele krassen, oppervlakte beschadigingen en verkleuringen die kunnen optreden door dagelijks gebruik of blootstelling aan zonlicht te verwijderen. Het oliën van de vloer zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt en dat het zijn natuurlijke glans behoudt. 

Als je regelmatig je houten vloer schuurt en oliest, zal je vloer er jarenlang mooi uitzien. Het is echter belangrijk om de juiste producten te gebruiken en de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je vloer langer meegaat. Als je de verkeerde producten gebruikt of de verkeerde stappen zet, kan je vloer schade oplopen en is het mogelijk dat je het hele proces opnieuw moet doen. 

Om ervoor te zorgen dat je vloer er altijd mooi uitziet, is het raadzaam om je houten vloer om de twee tot drie jaar te schuren en te oliën. Als je de juiste producten gebruikt en de juiste stappen volgt, zal je vloer er jarenlang mooi uitzien.

Hoe maak je een geoliede houten vloer schoon?

Houten vloeren zijn een prachtige optie voor een vloer, maar ze hebben wat extra zorg nodig om er goed uit te zien. Als je een houten vloer hebt, is het belangrijk om deze op de juiste manier schoon te maken. Maar hoe doe je dit dan? 

In dit blog geven we je een paar tips over hoe je een houten vloer schoonmaakt. 

  • Stap 1: Voor je begint met het schoonmaken van je houten vloer, is het belangrijk dat je eerst het vuil verwijdert. Dit kun je doen door de vloer te stofzuigen of te dweilen met een microvezeldoek en een klein beetje water. Let erop dat je de vloer niet te nat maakt, omdat dit schade kan toebrengen aan het hout. 
  • Stap 2: Gebruik een speciale houten vloerreiniger. Om je houten vloer optimaal schoon te maken, raden we aan om een speciale houten vloerreiniger te gebruiken. Deze reinigers zijn speciaal ontwikkeld om je houten vloer te beschermen terwijl alle vuil en vlekken worden verwijderd. Giet een klein beetje van de reiniger op de vloer en maak deze schoon met een microvezeldoek. 
  • Stap 3: Maak je houten vloer af met een beschermende wax. Na het schoonmaken van je houten vloer, is het belangrijk om een beschermende wax op te brengen. Deze wax voorkomt dat de vloer te snel vuil wordt en helpt de levensduur van je houten vloer te verlengen. Breng de wax aan met een schone doek en laat deze drogen voordat je de vloer weer gebruikt. 

Met deze tips kun je je houten vloer makkelijk schoonmaken en er goed uit laten zien. Vergeet niet om ook af en toe een speciale houten vloer reiniger te gebruiken om je vloer optimaal te beschermen. Als je deze tips opvolgt, zal je houten vloer er altijd mooi en schoon uitzien.

Zelf houten vloer oliën zonder schuren

Houten vloeren zijn een prachtige toevoeging aan elk huis. Ze zijn warm, aantrekkelijk en kunnen een geweldig uiterlijk hebben. Maar als je een geoliede houten vloer hebt, moet je weten hoe je deze het beste kunt onderhouden. Dit stappenplan zal je laten zien hoe je een houten vloer het beste opnieuw kunt oliën zonder te schuren. 

  • Stap 1: Maak de vloer stof- en vuilvrij. Ruim bij voorkeur de hele kamer leeg. Begin met het stofzuigen van de vloer en zorg ervoor dat je alle stof en vuil opzuigt. 
  • Stap 2: Maak de vloer schoon met een vochtige doek met een mild reinigingsmiddel. Gebruik een reinigingsmiddel dat is bedoeld voor het schoonmaken van houten vloeren. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of andere chemische middelen. Zorg ervoor dat je de vloer goed droog maakt na het schoonmaken. 
  • Stap 3: Herolie de vloer. Als de vloer goed is schoongemaakt, is het tijd om de vloer opnieuw te oliën. Gebruik hiervoor een speciaal product dat is bedoeld voor het oliën van houten vloeren. Volg de aanwijzingen op het product voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak goed in de olie zet en laat de olie vervolgens goed drogen. 
  • Stap 4: Controleer de vloer regelmatig. Controleer de vloer regelmatig om er zeker van te zijn dat de vloer in goede staat blijft. Als de vloer erg vuil wordt, herhaal je stap 2 en stap 3 om de vloer weer schoon en glanzend te maken. 

Houten vloeren zijn een veelzijdig en stijlvol element in elk interieur. Met de juiste verzorging en onderhoud, kun je jarenlang genieten van je geoliede houten vloer. Met de bovenstaande stappen kun je je geoliede houten vloer schoonmaken en glanzend houden.

Houten Vloeren Schuren en oliën prijs
In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloeren Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloeren schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloeren Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram