Home Nieuws

Prijs parketvloer schuren en lakken

Prijs parketvloer schuren en lakken

De prijs voor het schuren en lakken van een parketvloer is afhankelijk van meerdere factoren.

In dit blog proberen we je een goed idee te geven van waar je rekening mee moet houden bij het onderhoud van je parketvloer. We willen je ook als tip meegeven dat het handig is om hier al over na te denken bij de aanschaf van je vloer. 

We beginnen met een stukje over de aanschaf van een parketvloer, gevolgd door een stukje over de dikte van een parketvloer. Vervolgens gaan we wat verder in op de verschillende typen lak voor een parketvloer, en bespreken we of jouw parketvloer ook geschuurd kan worden en of je dit zelf kunt doen. Als laatste geven we je een overzicht van wat de kosten zijn als je het laat doen door een professionele parketteur. 

Aanschaf parketvloer

Als je op zoek bent naar een parketvloer, dan weet je ongetwijfeld dat de prijs voor het schuren en lakken een belangrijke factor is bij het bepalen van de totale kosten. Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden als je de prijs voor het schuren en lakken van je parketvloer wilt bepalen. 

  • Ten eerste is de grootte van de ruimte waar je je parketvloer wilt plaatsen een zeer belangrijke factor. Hoe groter de ruimte, hoe meer tijd en materiaal het kost om de ruimte te voorzien van een mooie, glanzende parketvloer. 
  • Daarnaast hangt ook de dikte van het hout af waaruit de parketvloer is gemaakt. Hoe dikker het hout, hoe meer tijd het kost om de parketvloer te schuren en lakken. 
  • Ten slotte is ook het type lak dat je gebruikt bij het schuren en lakken van je parketvloer een factor waarmee je rekening moet houden. Verschillende soorten lakken hebben verschillende prijzen, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken. 

Als je deze factoren in acht neemt, dan zal je een goede inschatting kunnen maken van de kosten voor het schuren en lakken van je parketvloer. Door een goede inschatting te maken, kun je ervoor zorgen dat je geen onverwachte kosten meer hebt.

Parketvloer dikte

Als je een nieuwe parketvloer aan het uitzoeken bent, is het belangrijk om de dikte van het hout te overwegen. De dikte van het hout bepaalt namelijk hoe stevig en duurzaam je parketvloer is. 

Ook bepaalt het hoeveel je moet investeren, aangezien dikker hout duurder is dan dunner hout. Het meest voorkomende type hout voor parketvloeren is massieve planken. Deze planken variëren van 18 tot 22 mm dik. Als je een parketvloer wilt die meer dan 25 jaar meegaat, dan is het aan te raden om voor planken van 21 of 22 mm te gaan. Dikker hout heeft meer weerstand tegen krassen en deuken, waardoor je langer van je vloer kunt genieten. 

Het tweede type hout dat vaak wordt gebruikt voor parketvloeren is multiplex. Multiplex planken zijn dunner dan massieve planken, waardoor ze goedkoper zijn en gemakkelijker te installeren. Multiplex planken zijn beschikbaar in diktes van 6 tot 12 mm. Hoewel multiplex planken een stuk goedkoper zijn, zijn ze ook minder duurzaam. Dit type hout is gevoeliger voor krassen en deuken, waardoor je ze na een aantal jaar moet vervangen. 

Als je op zoek bent naar een duurzame vloer die jarenlang meegaat, dan is het het beste om voor massieve planken van 21 of 22 mm te gaan. Als je echter op zoek bent naar een goedkopere oplossing, dan kan multiplex een goede optie zijn.

Typen parketlak voor parketvloer 

Parketlak is een essentieel onderdeel voor het behandelen van een parketvloer. Het beschermt het hout tegen schade en slijtage en biedt een lange levensduur. Er zijn verschillende soorten parketlak die je kunt gebruiken voor jouw parketvloer. Hieronder bespreken we de verschillende soorten lak en wat ze te bieden hebben. 

De eerste soort parketlak is olie afwerking. Deze olie is afkomstig van verschillende materialen, waaronder beuk, lijnolie, zwarte olie en minerale olie. Olie afwerking is een goede optie als u een natuurlijke, matte afwerking wilt. Het is eenvoudig aan te brengen met een borstel of een spons en biedt een goede bescherming tegen water, vuil en schimmel. 

Daarnaast is er lakafwerking. Lakafwerking bestaat uit een lagenstructuur van meerdere lagen lak die een kleur en een glans aan de vloer geven. Het is een duurzame optie, maar het is moeilijker aan te brengen dan olie afwerking. Het is ook meer resistent tegen krassen en slijtage. 

Tot slot is er vernis. Vernis is een dunne, transparante coating die een glanzende of matte afwerking geeft aan de vloer. Het is relatief eenvoudig aan te brengen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is echter niet zo bestand tegen krassen en slijtage als lakafwerking. 

Het kiezen van de juiste parketlak voor jouw parketvloer hangt af van verschillende factoren. Bepaal eerst wat jouw behoeften zijn en welke afwerking je wilt. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt besteden aan het aanbrengen van de lak. Op basis van deze informatie kun je kiezen welke parketlak het beste bij jouw behoeften past.

Kan mijn parketvloer ook geschuurd worden?

Een parketvloer kan ook worden geschuurd en worden behandeld met een nieuwe afwerklaag zoals olie of lak. In principe kan elke houten vloer worden geschuurd, behalve laminaat. Laminaat bestaat uit samengeperste houtsoorten en zal versplinteren wanneer je dit schuurt.

Is parket schuren moeilijk?

Het schuren van een parketvloer is een moeilijk karwei dat het beste door een professionele parketteur kan worden uitgevoerd. De levensduur van jouw parketvloer hangt ook erg af van het onderhoud die jij laat doen aan je parketvloer. 

Kun je zelf je Parketvloer schuren?

Zelf je parketvloer schuren is zeker mogelijk. Bedenk je echter wel dat het veel werk is en best lastig als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Online kun je veel filmpjes vinden en wij hebben ook een mooi stappenplan voor je in een ander blog. 

Omdat fouten lastig te herstellen zijn adviseren we dat je rustig en netjes te werk gaat. Schuur altijd met de naden van het hout mee en houd altijd je schuurmachine in beweging om kuilen en oneffenheden te voorkomen.

Gebruik hoogwaardige afwerking en oliën voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je altijd alle stof en vuil hebt opgezogen voor je begint aan de afwerking.

Parketvloer schuren en lakken kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw parketvloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Parketvloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Parketvloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Parketvloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Parketvloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw parketvloer te laten schuren en behandelen. Houdt er echter nog wel rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. 

Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten/parket vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Zelf je parketvloer schuren?
Het schuren van een parketvloer is natuurlijk ook zelf te doen maar zonder ervaring is het niet de gemakkelijkste klus. Door je parketvloer te laten behandelen door vakmensen weet je zeker dat het ook goed gebeurt en kost het je veel minder tijd en moeite. 

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram