Home Nieuws

Schuren en oliën vloer prijs

Schuren en oliën vloer prijs

Je hebt een houten vloer en wilt deze graag laten schuren en oliën. Wat komt hierbij kijken en wat zijn de kosten?

Waar moet je rekening mee houden en welke houten vloeren kun je schuren en oliën? 

In dit blog geven we je antwoord op deze vragen en meer.

We beginnen met een stukje over de kosten waarmee je rekening moet houden, vervolgens beschrijven we welke soorten houten vloeren je kunt schuren en oliën. Daarna beschrijven we wanneer je jouw houten vloer zou moeten schuren en oliën gevolgd door een stukje over de beste keuze voor jouw vloer wat nabehandeling betreft, oliën of lakken? 

Als laatste gaan we wat verder in op de kosten en geven we je ook een indicatie van de kosten als je het schuren en oliën laat doen door een professionele parketteur. 

Houten vloer schuren? Kosten waarmee je rekening moet houden

Als je een houten vloer hebt, is het belangrijk om deze te schuren om de kwaliteit te behouden. Schuren van een houten vloer kan een uitdaging zijn en het vergt veel tijd, geduld en kosten. Als je dus een houten vloer wilt schuren, moet je rekening houden met de verschillende kosten die hierbij komen kijken. 

 • De eerste kosten die je moet overwegen, zijn de kosten voor het materiaal. Je hebt verschillende opties, zoals schuurpapier, schuurmiddelen en afwerkingsmaterialen. Het is belangrijk om de juiste soorten materiaal te kopen die geschikt zijn voor het type vloer dat je hebt. Als je goedkoop materiaal koopt, kan dit uiteindelijk meer geld kosten als je het niet goed gebruikt. 
 • Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van het arbeidsloon. Als je de vloer zelf schuurt, kost dit je veel tijd en energie. Als je de vloer laat schuren door een professioneel bedrijf, moet je de kosten voor het arbeidsloon betalen. Dit kan variëren, afhankelijk van het type vloer dat je hebt en van de grootte van de kamer. 
 • Tot slot moet je ook rekening houden met de kosten van eventuele reparaties die nodig zijn als gevolg van het schuren van de vloer. Als de vloer bijvoorbeeld beschadigd is of als er stof of vuil achterblijft, kunnen deze kosten oplopen. 

Als je rekening houdt met deze kosten, kan het schuren van je houten vloer een lonende investering zijn. Het zal de levensduur van je vloer verlengen, waardoor je langer van je houten vloer kunt genieten.

Welke houten vloeren kun je schuren?
Laten we beginnen om te bepalen of jouw houten vloer wel kan worden geschuurd. Er bestaan een hoop verschillende houten vloeren van diverse soorten hout.

Hieronder een lijstje van de meest voorkomende houten vloeren welke te schuren en behandelen zijn:

- massieve houten vloeren (eiken, grenen, teak, etc.)
- parketvloeren
- lamelparket of lamelvloer
- multiplank of duoplank
- steigerhouten vloer

Staat jouw houten vloer in de lijst hierboven dan kun je deze zelf schuren en lakken of oliën.

Weet je het even niet zeker meer of lag de vloer al in het huis toen je het kocht? Vraag het dan eerst even aan een expert of bel met het bedrijf dat je vloer heeft gelegd. Doe dit voordat je zelf aan de slag gaat zo voorkom je namelijk een hoop ergernis. 

Wanneer houten vloer schuren?
In principe is de algemene richtlijn dat je je houten vloer elke 5 tot 7 jaar een opfrisbeurt moet geven door je houten vloer te schuren en na te behandelen met lak of olie. Maar omdat iedere situatie anders en uniek is verschilt dit van huishouden tot huishouden. Zijn er kleine kinderen in huis of huisdieren, ligt de vloer in de woonkamer of in de keuken? Al deze factoren spelen mee. 

Misschien is de vloer dof geworden en zijn er beschadigingen zichtbaar of ben je er gewoon op uitgekeken en wil je een andere kleur. 

In de onderstaande situaties raden wij aan je houten vloer te schuren:

 • Als je je vloer van kleur wilt veranderen
 • Bij de aanwezigheid van krassen en deuken
 • In het geval van een kleurverschil
 • Bij vormen van slijtage
 • Iedere 5 tot 7 jaar voor onderhoud 
 • Als je je vloer extra wilt beschermen

houten vloer na het schuren lakken of oliën?
Voordat je besluit om je houten vloer te schuren, is het handig om je eerst te verdiepen in de verschillende afwerkingsmogelijkheden. Je houten vloer kan namelijk van een lak of olie worden voorzien.

Wat is voor jou de beste keuze?
Welke afwerkingsmethode het beste past bij jouw houten vloer is geheel een kwestie van smaak. Als je houdt van een strakke uitstraling dan is lak de beste optie. Maar houd jij meer van een natuurlijke uitstraling dan is een olie afwerking beter.

Voordat je een keuze maakt zijn er een aantal factoren van belang:

 • welke houtsoort ligt er
 • hoe dik is de houten toplaag
 • hoe intensief wordt de vloer gebruikt 
 • hoeveel vloeronderhoud vind je acceptabel
 • welke kleur past goed bij je interieur
 • De verschillen tussen parketlak en parketolie

Als je rekening houdt met bovenstaande punten én de verschillen tussen lak en olie, kunnen we in overleg bepalen wat het beste is voor jouw situatie.

Hieronder hebben we de verschillen tussen parketlak en parketolie voor je op een rij gezet:

Parketlak

Een groot voordeel van je houten vloer afwerken met een aantal lagen parketlak, is dat de vuil indringing geminimaliseerd wordt. Ook maakt het het onderhoud erg makkelijk (je hoeft er bijna niets aan te doen). Een nadeel is dat krassen zichtbaar zijn in de lak. Omdat de huidige parketlakken niet meer glimmen hoef je je geen zorgen meer te maken over lak als je een hekel hebt aan glimmende vloeren. 

Parketolie

Bij een met parketolie afgewerkte houten vloer blijf je de houtstructuren zien. Bovendien kun je met olie fraaie kleurvariaties maken, met name op eiken. Deze afwerking vraagt wel wat meer van je op het gebied van onderhoud. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. 

Er zijn namelijk twee soorten olie, die een verschillende manier van onderhoud vergen. Kies je voor een afwerking met pure olie dan moet je de vloer regelmatig goed zepen om hem te beschermen. 

De eerste 2 maanden moet je je vloer 2 keer per week goed inzepen om de natuurlijke uitstraling van je houten vloer te behouden. Na de eerste  2 maanden kun je minder vaak gaan zepen.

Ga je voor een hardwax olie dan zit daar een was/lak bestanddeel in die de vloer beschermt, wat het onderhoud makkelijker maakt. Dat betekent dat jij een sterke en onderhoudsvriendelijke olie op je vloer krijgt.

Nu vraag je je na al deze informatie natuurlijk af wat de kosten zijn voor al deze verschillende opties, dat hebben we hieronder voor je uiteengezet. 

Kostenindicatie voor het schuren van een eikenhouten vloer

Overweeg jij om je eikenhouten vloer na het schuren te lakken? De houten vloer krijgt door het lakken een strakkere uitstraling, omdat de lak de structuur en houtnerven op vult.

Door je eikenhouten vloer te lakken kan je vloer ook beter tegen vocht en neemt hij minder vuil op. Hierdoor heb je minder schoonmaakwerk. Lak heeft dan wel weer het nadeel dat kleine beschadigingen moeilijk weg te werken zijn.

Zie hieronder de kosten voor het lakken van jouw houten vloer. De prijs om je houten vloer te laten lakken is geheel afhankelijk van het merk en het soort lak dat je wilt gebruiken.

Houten vloer  schuren en lakken (1 componenten lak)€25,- tot €28,-
Houten vloer  schuren en lakken (2 componenten lak)€30,- tot  €32,- 
Houten vloer schuren en lakken (+ Colorwash)€35,- tot €40,-

Kosten eikenhouten vloer oliën
Wanneer je een natuurlijke uitstraling wilt voor je eikenhouten vloer is een olie afwerking de beste optie. Een olie afwerking geeft een mooie matte look welke in heel veel verschillende kleuren mogelijk is.

Olie zorgt ervoor dat de houtnerven goed zichtbaar blijven en daarnaast zal olie kleine beschadigingen wegwerken. Ook zal olie de vloer vochtwerend maken.

De kosten voor een olie afwerking zijn afhankelijk van het soort en merk olie. Hieronder geven we je een prijsindicatie waarmee je rekening kunt houden:

Houten vloer Schuren en Oliën kosten €15,- tot €25,-

Houten Vloeren Schuren en oliën prijs
In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.Zelf je eikenhouten vloer schuren?
Het schuren van een parketvloer is natuurlijk ook zelf te doen maar zonder ervaring is het niet de gemakkelijkste klus. Door je houten vloer te laten behandelen door vakmensen weet je zeker dat het ook goed gebeurt en kost het je veel minder tijd en moeite.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram