Home Nieuws

Wat kost het schuren van een houten vloer?

Wat kost het schuren van een houten vloer?

Het schuren van een houten vloer kost tussen de € 23 en € 35 Euro per vierkante meter inclusief werkuren en materiaal.

Een houten vloer bepaalt in grote mate de sfeer van je woning en is een goede investering. Om je vloer in goede conditie te houden moet deze regelmatig onderhouden worden zodat je er nog langer van kunt genieten.

Voordat we verder op de kosten ingaan vertellen we je in dit blog eerst nog waarom je je houten vloer moet (laten) schuren en nabehandelen, wanneer je dit moet doen, of je je houten vloer moet lakken of oliën, en uiteindelijk wat de kosten zijn voor de verschillende mogelijkheden. 

Waarom Houten Vloeren Schuren en Nabehandelen
Een houten vloer is een natuurproduct en gaat daarom erg lang mee. Hoewel een houten vloer erg duurzaam is, is enige slijtage na verloop van tijd logisch. Zo kunnen er verkleurde plekken, krasjes of vochtkringen ontstaan. Gelukkig zijn kleinere beschadiging gemakkelijk te verhelpen door je houten vloer licht op te schuren.

Het schuren van je houten vloer en het oliën of lakken zorgen ervoor dat je vloer er weer opgefrist en als nieuw uitziet. Het is daarom de ideale manier om je vloer weer als nieuw te krijgen zonder te veel geld te hoeven uitgeven. 

Bovendien is de nieuwe lak- of olielaag die meteen na het schuren wordt aangebracht ook een nieuwe beschermlaag voor je vloer waardoor deze beter tegen vocht kan en vuilafstotend werkt. 

Elk soort van nabehandeling heeft zowel voor als nadelen. Maar wat je ook kiest, het zorgt voor een mooie uitstraling van je houten vloer.

Wanneer houten vloer schuren?
In principe is de algemene richtlijn dat je je houten vloer elke 5 tot 7 jaar een opfrisbeurt moet geven door je houten vloer te schuren en na te behandelen met lak of olie. Maar omdat iedere situatie anders en uniek is verschilt dit van huishouden tot huishouden. Zijn er kleine kinderen in huis of huisdieren, ligt de vloer in de woonkamer of in de keuken? Al deze factoren spelen mee. 

Misschien is de vloer dof geworden en zijn er beschadigingen zichtbaar of ben je er gewoon op uitgekeken en wil je een andere kleur. 

In de onderstaande situaties raden wij aan je houten vloer te schuren:

 • Als je je vloer van kleur wilt veranderen
 • Bij de aanwezigheid van krassen en deuken
 • In het geval van een kleurverschil
 • Bij vormen van slijtage
 • Iedere 5 tot 7 jaar voor onderhoud 
 • Als je je vloer extra wilt beschermen

Houten vloer na het schuren lakken of oliën?
Voordat je besluit om je houten vloer te schuren, is het handig om je eerst te verdiepen in de verschillende afwerkingsmogelijkheden. Je houten vloer kan namelijk van een lak of olie worden voorzien.

Wat is voor jou de beste keuze?
Welke afwerkingsmethode het beste past bij jouw houten vloer is geheel een kwestie van smaak. Als je houdt van een strakke uitstraling dan is lak de beste optie. Maar houd jij meer van een natuurlijke uitstraling dan is een olie afwerking beter.

Voordat je een keuze maakt zijn er een aantal factoren van belang:

 • welke houtsoort ligt er
 • hoe dik is de houten toplaag
 • hoe intensief wordt de vloer gebruikt 
 • hoeveel vloeronderhoud vind je acceptabel
 • welke kleur past goed bij je interieur
 • De verschillen tussen parketlak en parketolie

Als je rekening houdt met bovenstaande punten én de verschillen tussen lak en olie, kunnen we in overleg bepalen wat het beste is voor jouw situatie.

Hieronder hebben we de verschillen tussen parketlak en parketolie voor je op een rij gezet:

Parketlak

Een groot voordeel van je houten vloer afwerken met een aantal lagen parketlak, is dat de vuil indringing geminimaliseerd wordt. Ook maakt het het onderhoud erg makkelijk (je hoeft er bijna niets aan te doen). Een nadeel is dat krassen zichtbaar zijn in de lak. Omdat de huidige parketlakken niet meer glimmen hoef je je geen zorgen meer te maken over lak als je een hekel hebt aan glimmende vloeren. 

Parketolie

Bij een met parketolie afgewerkte houten vloer blijf je de houtstructuren zien. Bovendien kun je met olie fraaie kleurvariaties maken, met name op eiken. Deze afwerking vraagt wel wat meer van je op het gebied van onderhoud. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. 

Er zijn namelijk twee soorten olie, die een verschillende manier van onderhoud vergen. Kies je voor een afwerking met pure olie dan moet je de vloer regelmatig goed zepen om hem te beschermen. 

De eerste 2 maanden moet je je vloer 2 keer per week goed inzepen om de natuurlijke uitstraling van je houten vloer te behouden. Na de eerste  2 maanden kun je minder vaak gaan zepen.

Ga je voor een hardwax olie dan zit daar een was/lak bestanddeel in die de vloer beschermt, wat het onderhoud makkelijker maakt. Dat betekent dat jij een sterke en onderhoudsvriendelijke olie op je vloer krijgt.

Nu vraag je je na al deze informatie natuurlijk af wat de kosten zijn voor al deze verschillende opties, dat hebben we hieronder voor je uiteengezet. 

Kosten houten vloer lakken
Overweeg jij om je houten vloer na het schuren te lakken? De houten vloer krijgt door het lakken een strakkere uitstraling, omdat de lak de structuur en houtnerven op vult.

Door je houten vloer te lakken kan je vloer ook beter tegen vocht en neemt hij minder vuil op. Hierdoor heb je minder schoonmaakwerk. Lak heeft dan wel weer het nadeel dat kleine beschadigingen moeilijk weg te werken zijn.

Zie hieronder de kosten voor het lakken van jouw houten vloer. De prijs om je houten vloer te laten lakken is geheel afhankelijk van het merk en het soort lak dat je wilt gebruiken.

Houten vloer  schuren en lakken (1 componenten lak)€25,- tot €28,-
Houten vloer  schuren en lakken (2 componenten lak)€30,- tot  €32,- 
Houten vloer schuren en lakken (+ Colorwash)€35,- tot €40,-

Kosten houten vloer oliën
Wanneer je een natuurlijke uitstraling wilt voor je houten vloer is een olie afwerking de beste optie. Een olie afwerking geeft een mooie matte look welke in heel veel verschillende kleuren mogelijk is.

Olie zorgt ervoor dat de houtnerven goed zichtbaar blijven en daarnaast zal olie kleine beschadigingen wegwerken. Ook zal olie de vloer vochtwerend maken.

De kosten voor een olie afwerking zijn afhankelijk van het soort en merk olie. Hieronder geven we je een prijsindicatie waarmee je rekening kunt houden:

Houten vloer Schuren en Oliën kosten €15,- tot €25,-

Houten Vloeren Schuren kosten
In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten schuren per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter. 

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten Vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloer Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloer schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloer Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en behandelen. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Voorbeelden hiervan zijn onder andere  een hele oude vloer die al lang niet meer behandeld is of een vloer met veel beschadigingen en kromgetrokken planken. Daarnaast kan het ook schelen welke soort afwerking je wilt hebben. Er zijn vele soorten en merken lak en olie voor houten vloeren elk met een ander prijskaartje. 

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de website. Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en lakken of oliën.

Zelf je houten vloer schuren?
Het schuren van een houten vloer is natuurlijk ook zelf te doen maar zonder ervaring is het niet de gemakkelijkste klus. Door je houten vloer te laten behandelen door vakmensen weet je zeker dat het ook goed gebeurt en kost het je veel minder tijd en moeite. 

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram