Home Nieuws

Houten vloeren schuren en oliën

Houten vloeren schuren en oliën

Door je houten vloer regelmatig te schuren en te oliën zorg je ervoor dat deze er altijd stralend uitziet. Als eigenaar van een houten vloer weet je natuurlijk al dat een houten vloer een geweldige manier is om je huis warmte te geven. Maar je weet ook dat je de vloer af en toe wat liefde moet geven zodat hij er weer mooi uitziet en wellicht nog belangrijker; ook langer meegaat en beschermd is tegen invloeden van buitenaf.  

In dit blog bespreken we de voordelen van het schuren en oliën van houten vloeren en geven we je  antwoord op nog een aantal veel gestelde vragen over het schuren en oliën van een houten vloer.

Achtereenvolgens bespreken we; Kun je een geoliede vloer schuren?, hoe lang moet een geoliede vloer drogen? en wat is beter voor je houten vloer, oliën of lakken? We sluiten dit blog af met een overzicht van de prijzen als je dit klusje wilt laten doen. 


Voordelen van het schuren en oliën van je houten vloer
Het schuren en oliën van houten vloeren heeft vele voordelen. Ten eerste zorgt het schuren en oliën ervoor dat je vloer langer meegaat. Het schuren van de vloer verwijdert oneffenheden en verouderde lagen, waardoor de vloer beter bestand is tegen slijtage. Na het schuren voeg je een laag olie toe, die de vloer beschermt en een glanzende afwerking geeft.

Een ander voordeel van het schuren en oliën van houten vloeren is dat het je vloer een nieuwe look geeft. Het schuren en oliën verfrist de kleur van de vloer, waardoor deze weer stralend uitziet. Daarnaast kun je de olie ook gebruiken om de vloer een andere kleur te geven dan de oorspronkelijke kleur.

Kun je een geoliede vloer schuren?

Het antwoord is: ja, je kunt een geoliede vloer schuren. Dit is een veel voorkomende vraag, omdat veel mensen zich afvragen of het mogelijk is om een geoliede vloer te schuren. 

Geoliede vloeren zorgen voor een warme en natuurlijke look in een huis. Het belangrijkste voordeel van een geoliede vloer is dat het gemakkelijk te reinigen is, waardoor het een populair keuze is voor veel mensen. Hoewel geoliede vloeren gemakkelijk te reinigen zijn, is het toch mogelijk om de vloer te schuren. Dit is ideaal voor als je de vloer een schonere en stralendere look wilt geven. 

Het schuren van een geoliede vloer is een eenvoudig en relatief goedkoop project. 

Allereerst moet je een geschikte schuurmachine kiezen. Dan moet je de vloer grondig reinigen en stofvrij maken. Vervolgens begin je met het schuren, het is belangrijk om het schuren van de vloer op de juiste manier te doen om het beste resultaat te krijgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd in dezelfde richting beweegt met de schuurmachine om krassen te voorkomen. 

Na het schuren, is het belangrijk om de vloer grondig te reinigen en opnieuw te oliën. Zorg ervoor dat je de juiste olie gebruikt om schade aan de vloer te voorkomen. Als je de juiste stappen volgt, kun je een geoliede vloer eenvoudig schuren. 

Het is belangrijk om de juiste materialen te gebruiken en de juiste procedure te volgen om een mooi resultaat te krijgen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, kan het verstandig zijn om een professionele parketteur in te schakelen.

houten vloer schuren en oliën hoe lang drogen?

Hoe lang moet je vers geschuurde en geoliede houten vloer drogen voordat je er op kan lopen? 

Het antwoord is: het hangt ervan af.
Het is afhankelijk van het soort hout dat je gebruikt, de hoeveelheid olie die je gebruikt en de omgevingstemperatuur. Als je een dikke olie gebruikt, kan het proces enkele dagen duren. Sommige mensen stellen zelfs voor om de vloer minstens een week te laten drogen om het beste resultaat te krijgen. 

De olie moet in eerste instantie ten minste vierentwintig uur drogen voordat je er op kunt lopen. Als je lichtjes gepolijst hout hebt, kan de droogtijd langer zijn. Je zult waarschijnlijk zien dat de olie na vier of vijf dagen droog is. Houd er rekening mee dat je moet wachten tot het hout geen donkere vlekken meer heeft, voordat je erop kunt lopen. 

Als je de vloer schuurt, zullen er stofdeeltjes in de olie blijven zitten die de kleur en textuur van het hout kunnen veranderen. Laat de vloer na het schuren en oliën goed drogen voordat je erop loopt. Vergeet ook niet om het schuurpapier en ander afval goed op te ruimen. Dan kun je optimaal genieten van de glans en warmte van je mooie houten vloer!

Wat is beter een houten vloer lakken of olien?

Veel mensen worstelen met de keuze tussen lakken en oliën als het gaat om het behandelen van hun houten vloer. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen, en het is belangrijk om beide opties te onderzoeken voordat je een beslissing neemt.

Lakken

Laten we eerst kijken naar de voordelen van lakken. Lakken geeft jouw houten vloer een glanzende, gladde afwerking die lang meegaat. Het is ook water- en stofbestendig, waardoor het een goede keuze is voor zowel binnen- als buitenruimtes. Lak is ook goed bestand tegen krassen en slijtage. 

Oliën

Nu laten we eens kijken naar de voordelen van oliën. Olie is goedkoop en heeft een aangename geur. Het wordt vaak gebruikt om de kleur van het hout te versterken. Bovendien is olie gemakkelijk aan te brengen en is het vrij eenvoudig schoon te houden. 

Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Lak is duurder en meer onderhoudsgevoelig dan olie, maar het is wel veel slijtvaster. Olie is goedkoper, maar het is minder goed bestand tegen krassen en slijtage. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen voordat je een beslissing neemt. 

We hopen dat deze informatie je heeft geholpen om een weloverwogen beslissing te nemen over welke optie voor jouw houten vloer het beste is. Of je nu kiest voor lakken of oliën, met de juiste zorg en onderhoud zal jouw vloer er jarenlang mooi uitzien.

Houten vloeren schuren en oliën kosten

In het overzicht hieronder geven wij een indicatie van de kosten om jouw houten vloer te laten behandelen per afwerking. De kosten zijn weergegeven per vierkante meter.

Afwerking                                                                                            Kosten per m2
Houten vloeren Schuren
(Volledig afgewerkt en klaar voor nabehandeling)
€20,-
Houten vloeren Schuren en Oliën kosten Vanaf €23,- 
Houten vloeren schuren en lakken(1 componenten lak)Vanaf €28,-
Houten vloeren Schuren reinigen en onderhoudVanaf €8,-

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht je een goede indicatie van wat de kosten zijn om jouw houten vloer te laten schuren en oliën. Houdt er rekening mee dat er nog wat factoren zijn die invloed kunnen hebben op de prijs. Onder andere een bijzondere kleur/merk lak of olie en de staat van de vloer spelen hierin een rol.

We raden daarom altijd aan om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen via de button op de site.  Op deze manier kunnen onze vakmensen een accurate prijsindicatie afgeven, zodat jij exact weet welke kosten jij kunt verwachten om jouw houten vloer te laten schuren en oliën.

Hopelijk geeft het bovenstaande overzicht een goede indicatie van de kosten om jouw parketvloer te schuren en te behandelen. Er zijn uiteraard nog wat factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals een bijzondere kleur lak of olie of ernstige beschadigingen en ander meerwerk. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via deze pagina

Dit artikel is geschreven door:
Ryan Flanagan (Auteur)
Parketteur sinds 2012

Meer nieuws

Officieel erkend als specialist
Gecertificeerde parketteurs
Binnen 24 uur offerte op maat
Betaling pas na oplevering

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse om uw parket vloer te laten behandelen?

Al meer dan 23 jaar een familiebedrijf Ook zo enthousiast geworden?
Bent u benieuwd naar de beste behandeling voor u vloer? Wij denken graag met u mee!

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen een dag nog contact met u op.

Voor vragen of advies staan wij natuurlijk ook voor u klaar.
We zijn te bereiken op telefoonnummer:
085 - 06 04 019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram